Direct naar inhoud

FAQ's

Overzicht FAQ's

  • Wat kan ik doen als mijn werkgever de cao-afspraken niet naleeft?  

    Eerst kun je in gesprek met je werkgever. Spreek je werkgever erop aan en probeer samen een oplossing te vinden. Als dat niet lukt, kun je bij ons aankloppen.

  • Waar vind ik de algemene voorwaarden?

    De algemene voorwaarden voor je lidmaatschap en de juridische dienstverlening van de
    Kunstenbond vind je hier.

  • Hoe gaan jullie om met mijn persoonsgegevens?

    Bij de Kunstenbond vinden we het belangrijk om open te zijn over ons privacybeleid en hoe we omgaan met jouw gegevens. Daarom leggen we op deze pagina gedetailleerd uit waar we bepaalde gegevens voor gebruiken, op welke manier en hoe lang we deze bewaren.

  • Waarom zou ik lid worden van de Kunstenbond?

    Als lid van de Kunstbond heb je rechtstreeks inspraak in de onderhandelingen over jouw cao. Ook bieden we hulp bij bijvoorbeeld conflicten met je werkgever. Ben je werkzaam als zelfstandige binnen de kunst- en cultuursector, dan kun je bij ons terecht voor hulp bij het onderhandelen over je tarieven, bepalen van randvoorwaarden, uitpluizen van verzekeringen en correct indienen van belastingaangiften. Maar we staan ook klaar met advies over ondernemerschap of juridische zaken. En hoe meer leden we hebben, hoe sterker onze collectieve onderhandelingspositie is.

  • Wat is en wat doet een vakbond?

    Een vakbond is een organisatie die opkomt voor de belangen van werknemers binnen een bepaalde sector of vakgebied. Een vakbond zet zich o.a. in voor eerlijke lonen, goede werkomstandigheden en duidelijke afspraken. Maar je kunt er ook terecht voor informatie en advies. De Kunstenbond is een vakbond die alle werkenden, dus ook ZZP’ers, in de culturele en creatieve sector vertegenwoordigt.

  • Wat is automatische prijscompensatie?

    Automatische prijscompensatie of APC is een afspraak in de cao die ervoor zorgt dat lonen automatisch meestijgen met de inflatie, zodat het loon zijn waarde behoudt. Dit biedt werknemers meer zekerheid, bijvoorbeeld wanneer het gaat om het kunnen blijven betalen van hun dagelijkse boodschappen.

  • Wat als ik niet onder een cao val?

    Als jouw baan niet onder een cao valt word je als werknemer beschermd door het Nederlandse arbeidsrecht. Zowel jij als je werkgever moet zich altijd aan de wet houden.

  • Wat is de looptijd en geldigheid van een cao?

    Over het algemeen worden in een cao afspraken vastgelegd die de komende 1 tot 2 jaar gelden. Daarna wordt meestal opnieuw onderhandeld tussen vakbonden en werknemersorganisaties enerzijds, en werkgeversorganisaties anderzijds. Gebeurt dit niet, dan blijft de oude cao geldig.

  • Voor wie geldt een cao?

    Afhankelijk van je werkgever of vakgebied geldt een cao voor alle werkenden in loondienst binnen een bepaalde sector of in sommige gevallen binnen een bepaalde organisatie. Zo is er een cao voor musea, voor poppodia, toneel en dans, orkesten, enzovoorts. Soms staan in een cao ook afspraken die gelden voor zzp’ers, bijvoorbeeld over minimumtarieven. Het volledige overzicht voor de creatieve en culturele sector vind je hier.

  • Wat is een algemeenverbindendverklaring?

    De minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid kan bepalen dat de afspraken die zijn vastgelegd in een cao voor alle werkgevers binnen een bepaalde bedrijfstak gelden. Dit noemen we een algemeenverbindendverklaring en het betekent dat de afspraken ook bindend zijn voor werkgevers die geen gebruik maken van de cao binnen hun sector.

  • Kan ik invloed uitoefenen op cao-onderhandelingen?  

    Ja, dat kan. Als je in je profiel jouw cao aanvinkt, dan zorgen we ervoor dat we jou op de hoogte houden van nieuws rondom jouw cao. We kunnen je om input vragen voordat we beginnen met de onderhandelingen, en als het principeakkoord er is vragen we je om feedback te geven en te laten weten of je instemt met de plannen (of juist niet). Natuurlijk ben je altijd welkom om contact met ons op te nemen als je op een ander moment ideeën of opmerkingen met ons wilt delen of als je vragen hebt. En mocht je met misstanden te maken krijgen, dan kun je dit bij ons aangeven. Hoe meer leden we hebben, hoe meer invloed we aan de onderhandeltafel hebben.

  • Wat is de rol van de Kunstenbond?

    De Kunstenbond onderhandelt met werkgeversorganisaties voor betere arbeidsvoorwaarden in de culturele en creatieve sector. Op deze pagina vind je de cao’s waar we ons voor inzetten. En hoe meer leden we hebben die werkzaam zijn binnen deze vakgebieden, hoe meer we aan de onderhandeltafel voor elkaar kunnen krijgen.