Direct naar inhoud

Muziek/Ntb

Welkom

Op deze pagina vind je zakelijke, juridische en financiële informatie speciaal voor iedereen die in de muzieksector werkt. Ben jij musicus, componist, artiest, producer of dj? Of werk je als technicus, producent, programmeur, labelmanager, boeker, manager, distributeur of marketeer? In welke genres je je ook begeeft en of je nu voor of juist achter de schermen werkt: wij bieden individuele en collectieve ondersteuning. Dat doen we bijvoorbeeld door screening van jouw platen-, boekings- of uitgavecontract, door het bieden van op maat gemaakte verzekeringen en door jou te vertegenwoordigen bij cao- en sectoronderhandelingen. Ook geven we vier keer per jaar het vakblad Muziekwereld uit. Lees snel verder voor meer relevante info en updates.

Uitgelicht: we klagen platenmaatschappij Universal aan

De Kunstenbond/Ntb en BAM! Popauteurs hebben namens drie artiesten rechtszaken aangespannen tegen de platenmaatschappij Universal Music. Aanleiding hiervoor zijn de oneerlijke afspraken in contracten met artiesten over de verdeling van inkomsten uit muziekstreaming. Deze afspraken zorgen ervoor dat artiesten een aanzienlijk kleiner deel ontvangen van de opbrengsten uit muziekstreaming dan wat redelijk is.

Dennis Yu

Afspraken maken: contracten, checklists en voorwaarden in de muzieksector

Waar moet je op letten als je een contract of een samenwerking aangaat in de muzieksector? Dat is nog niet altijd even makkelijk. Daarom bieden wij voorbeeldcontracten aan waarvan je als lid van de Kunstenbond gebruik kunt maken, zoals een contract voor optredens, een sessieovereenkomst en een lesovereenkomst.

We hebben ook een aantal handige checklists, zoals een checklist voor management en boekingen, voor distributiecontracten, licentiecontracten en uitgavecontracten (publishing) en aanbevelingen bij het aangaan van een artiestencontract (ook wel platencontract of artiestenovereenkomst). Deze checklists en aanbevelingen zijn voor iedereen te bekijken, ook als je geen lid bent van de Kunstenbond.

Daarnaast kun je bij elke overeenkomst van opdracht of aanneming van werk algemene voorwaarden gebruiken. Er staan afspraken in over algemene zaken als betaling, beëindiging en aansprakelijkheid. Je algemene voorwaarden zijn dus een aanvulling op je opdrachtovereenkomst, waarin de specifieke afspraken worden vastgelegd, zoals wat je gaat doen en voor welk bedrag. De Kunstenbond heeft algemene voorwaarden voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector opgesteld, die je als lid van de Kunstenbond kunt gebruiken bij het aangaan van een opdracht.

Tarieven

De vakgroep Muziek onderzoekt ieder jaar de tarieven die in de muzieksector gehanteerd worden. Op basis daarvan publiceren we elk jaar in het blad de Muziekwereld een tarievenlijst.

Belastingen

In bepaalde gevallen kun je gebruik maken van artiestenverloning en de artiestenregeling. Check hier of jij voldoet aan de voorwaarden.

  • Cao Muziekensembles

    Dit is de eerste collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor Nederlandse muziekensembles, cao ME. Hiermee wordt een belangrijke stap gezet richting de normen van de fair practice code en fair pay.

  • Cao Stichting Omroep Muziek (SOM)

    Deze cao geldt voor werknemers in dienst van Stichting Omroep Muziek, dat bestaat uit het Groot Omroepkoor en het Radio Philharmonisch Orkest.

  • Cao Nederlandse Orkesten

    Deze cao geldt voor musici, technici en andere werknemers in loondienst bij orkesten die lid zijn van de Vereniging voor Nederlandse Orkesten (VVNO).

  • Cao Metropole Orkest

    Deze cao geldt voor musici en medewerkers die in loondienst zijn bij het Metropole Orkest.

  • Cao Remplaçanten

    Deze cao is de collectieve arbeidsovereenkomst voor remplaçanten van Nederlandse Orkesten.

  • Cao Nationale Opera en Ballet

    Deze cao geldt voor musici, technici en andere werknemers in loondienst van Nationale Opera en Ballet. Voor dansers bij NO&B geldt de cao Theater en Dans.

  • Cao Nederlandse Poppodia en -Festivals

    Cao Nederlandse Poppodia en -Festivals is de cao die zich richt op alle podia waarvan de werkgever lid is van de WNPF. Dit zijn podia die zich voornamelijk richten op popmuziek.

  • Cao Kunsteducatie

    De cao Kunsteducatie geldt voor medewerkers en docenten in dienst van kunstencentra en (geprivatiseerde) muziekscholen.

  • Instrumentenverzekering

    Verzeker je instrumenten overal ter wereld voor een vaste lage prijs – exclusief voor leden van de Kunstenbond.

Andrej Lišakov

Ketentafels

Kort gezegd is een ketentafel een overleg over standaardvoorwaarden binnen een bepaalde subsector. Het doel: betere arbeidsvoorwaarden en eerlijke contracten voor alle werkenden in de culturele sector. Daarnaast hebben ze als doel om tot collectieve afspraken voor zzp’ers te komen, zoals een starttarief per deelsector. Aan elke ketentafel zitten vertegenwoordigers uit de gehele “keten” van een bepaalde subsector. Zo zitten er niet alleen makers – bijvoorbeeld muzikanten – aan een ketentafel, maar ook boekers, festivals en zalen. Samen maken zij afspraken die de situatie van álle werkenden in de sector ten goede komen.

De ketentafels worden georganiseerd binnen het project fairPACCT van Platform ACCT, een samenwerkingsverband in de culturele sector waaraan de Kunstenbond deelneemt. De belangenbehartigers van de Kunstenbond nemen momenteel deel aan verschillende ketentafels. Hieronder vind je meer informatie over ketentafels in de muzieksector en kun je vinden tot welke concrete voorstellen deze ketentafels zijn gekomen:

Vakblad: Muziekwereld

Muziekwereld is het magazine van de Vakgroep Muziek/Ntb. Dit vakblad wordt gratis naar de leden en relevante instanties en organisaties gestuurd, 4 keer per jaar. In het blad vind je relevante informatie voor musici in alle genres en disciplines in de muziekwereld. Hier vind je een overzicht van alle edities van de Muziekwereld.

Muziekwereld 3 (2024)

Lees hier de laatste editie van de Muziekwereld.

Ntb en de Vakgroep Muziek

De Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb), opgericht in 1919, werd in 2018 onderdeel van de Kunstenbond binnen vakgroep Muziek.

Samenwerkingen

In 2023 heeft de Beroepsvereniging voor Improviserende Musici (BIMpro) zich aangesloten bij de Kunstenbond. De aanleiding van deze stap is de wens om gezamenlijk een sterker geluid te laten horen voor improviserende musici en zo de krachten te bundelen.

De Vereniging Componisten en Tekstdichters Ntb (VCTN) zet zich in voor een sterkere positie van muziekauteurs in het auteursrecht, zowel in de wet als in de beroepspraktijk. Het collectief werd in 2011 opgericht door leden van de Ntb met als voornaamste doelen: betere rechten voor auteurs en een transparanter BumaStemra. Inmiddels heeft VCTN een krachtige stem en een vaste zetel in de Raad van Toezicht van BumaStemra en het bestuur van Buma Cultuur.

Versterk jouw positie in de creatieve wereld!

Of je nu als zelfstandige werkt of in loondienst bent, als autonoom kunstenaar of als dienstverlener, de Kunstenbond staat voor je klaar! Wij zijn dé vakbond die jouw belangen behartigt, waar je ook bent in jouw carrière.

  • Juridische ondersteuning
  • Politieke vertegenwoordiging
  • Verdediging bij werkgevers
  • Inspraak bij CAO's