Bedrijfskundigadvies

Heb jij behoefte aan advies over je zzp praktijk? Dan kunnen wij je helpen.

Bepaal de waarde van jouw werk

Als je werkt in de culturele sector dan lijkt er altijd te weinig geld beschikbaar om jou eerlijk van te betalen. Het werk is zó leuk, vaak doe je het dan maar voor minder. En toch vragen wij jou daarmee te stoppen! Makkelijker gezegd dan gedaan, maar ontzettend belangrijk. Fair pay = fair practice = van levensbelang voor jouw individuele carrière en voor een gezonde en duurzame toekomst van onze sector.

Op deze pagina vind je concrete tools om te bepalen wat jouw werk waard is.

Laatste ontwikkelingen

Bewapen jezelf tegen unfair practice beeld: Jip van den Toorn

Bewapen jezelf tegen unfair practice

Freelancers: Zo bewapen jij jezelf tegen unfair practice in coronatijd.
JouwMuziekRecht

JouwMuziekRecht

Heb jij hulp nodig en behoefte aan advies op maat, hulp bij het aanmelden en controleren van werken en soundfiles bij Buma/Stemra, Sena én DJ Monitor, betalingen controleren, live optredens bijhouden en advies over het gebruik van jouw werken door derden.

Bekijk dan het aanbod van JouwMuziekRecht.
Zorg voor de kunst en cultuursector in je verkiezingsprogramma beeld: Fotografie: Esther Hovers, model Mickey Yang

Zorg voor de kunst en cultuursector in je verkiezingsprogramma

Sessie-overeenkomst

Werk je als muzikant mee aan studio opnamen voor de release van een andere artiest? Dan moet je vaak een sessie overeenkomst tekenen. Lees hier meer + download.
Wel of geen contract nodig? beeld: Anne Claire de Breij Photography

Wel of geen contract nodig?

Is er voor jouw opdracht wel of geen opdrachtovereenkomst nodig? Dit is het advies van Kunstenbond juristen.

Algemene voorwaarden voor zzp’ers in de culturele en creatieve sector

De Kunstenbond heeft algemene voorwaarden opgesteld die je kunt gebruiken bij je opdrachtovereenkomst. Download ze hier.

Opdrachtovereenkomst

Kunstenbond heeft een voorbeeld opdrachtovereenkomst voor zzp'ers in de culturele en creatieve sector opgesteld. Leden kunnen deze gratis downloaden voor eigen gebruik.

Zo maak je een factuur

Het lijkt een eenvoudige klus; het opstellen en verzenden van een factuur. Toch zien we regelmatig dat facturen niet aan alle eisen van de Belastingdienst voldoen, met als gevolg dat de factuur niet rechtsgeldig is. Dus hoe pak je dit nou precies aan? Wij leggen het je hieronder stap voor stap uit.

Click here for the english version

 

Zelfstandig of schijnzelfstandig? Toets je contract beeld: Anne Claire de Breij Photography

Zelfstandig of schijnzelfstandig? Toets je contract

Met dit eenvoudige model kun jij toetsen of jouw contract eigenlijk een arbeidsovereenkomst is.

Meldpunt unfair practice

De pandemie en de coronamaatregelen maken de culturele en creatieve sector kwetsbaarder dan ooit. De zzp’ers, freelancers, artiesten en andere flexibel werkenden in de sector worden onevenredig hard geraakt en zijn economisch afhankelijker van hun opdrachtgevers dan ooit. Kunstenbond komt op voor de kwetsbare groepen werkenden. Help jij ons de situatie in de sector te monitoren?

Dat je geen keuze hebt in de voorwaarden waarvoor je aan het werk gaat, betekent vaak dat je unfair wordt behandeld.

Ons meldpunt staat open voor alle verhalen over unfair practice in de culturele en creatieve sector.

Boekman: Ongelijk getroffen. Ongelijk gesteund.

Op 27 mei is het rapport van de Boekman stichting “Ongelijk getroffen, ongelijk gesteund” gepubliceerd. In meer dan honderd pagina’s wordt uiteengezet hoe de sector ervoor staat vanwege corona. Belangrijkste conclusie: Corona-steun bereikt zzp’ers en flexibel werkenden volstrekt onvoldoende. Lees hier onze analyse.

Werk jij ook wel eens internationaal?

… en weet jij wat dat betekent voor je BTW-aangifte, je sociale verzekeringen, je belasting en je copyright?

Kunstenbond werkt samen met internationale zusterorganisaties. Europese werkgeversfederatie PEARLE heeft samen met belastingdeskundige Dick Molenaar van All Arts en European Festival Association, een aantal zeer nuttige informatieboekjes gepubliceerd. In deze kennisbommetjes staan antwoorden op veel praktische vragen over werk en inkomen in een internationale context.

Je vindt de boekjes en veel meer interessante info op onze internationale pagina.

Rekentool: van CAO naar zzp tarief

Voor wie een referentie zoekt voor een gelijk en eerlijk loon voor zzp’ers ten opzichte van mensen in loondienst ontwikkelden Kunstenbond en Platform ACCT een rekentool.

Checklist opdrachtovereenkomst

Checklist opdrachtovereenkomst

Als zzp'er leg je je afspraken vast in een opdrachtovereenkomst. Waar je op moet letten lees je hier. Check ook onze voorbeeld overeenkomst.
Tariefchecker

Tariefchecker

We hebben een tool ontwikkeld die op basis van door jou ingevulde gegevens berekent hoeveel jouw uurtarief moet zijn. Vul het aantal uren in dat je op jaarbasis verwacht te werken en daarna alle kosten die je op jaarbasis denkt te maken. De tool berekent voor jou een minimumtarief en een realistisch tarief.
fondsen en subsidies

fondsen en subsidies

Heb je externe financiering nodig om jouw plan te realiseren?

Op deze pagina vind je een stappenplan voor subsidieaanvragen, tips om te bepalen waar je terecht kunt, fondsen en deadlines.

Webmodule schijnmaatregel: handhaving is achilleshiel in zzp-wetgeving

Met een webmodule voor opdrachtgevers wil het kabinet meer duidelijkheid geven over de vraag: moet er loonbelasting betaald worden? De minister wil van start met een pilot maar stelt handhaving van de wet uit tot nader order.   

Geen wettelijk minimumtarief zzp’ers

Het kabinet heeft besloten om het wettelijk minimuntarief van 16 euro per uur voor zzp’ers niet door te voeren. Goede beslissing vindt de Kunstenbond, het voorgestelde tarief is veel te laag. 

Alles over de maatregelen voor zzp’ers omtrent Corona

Pensioenfonds kondigt pensioen aan voor zelfstandigen in culturele sector

Pensioenfonds Zorg en Welzijn wil volgend jaar starten met een pensioenvoorziening voor zzp’ers in de culturele sector. Een experimenteerwet van minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid moet daarvoor ruimte bieden.
Voor het eerst kondigt een groot pensioenfonds een eigen voorziening aan voor zzp’ers. In het Financieele Dagblad zegt directeur Peter Borgdorff van Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW): “Wij willen al langer pensioen kunnen bieden aan mensen in onze sector die dat nu niet opbouwen. Het is niet gelukt om daarover afspraken te maken in het pensioenakkoord. Toen dachten we: dan gaan we nu zelf. Voor ons is dit een potentiële opstap naar het aanbieden van pensioen voor iedereen in ons verzorgingsgebied.’

Het is de bedoeling dat zzp’ers bij PFZW een pensioenpremie van 3 procent van hun omzet betalen. Opdrachtgevers dragen dan ook 3 procent bij.

 

Voorgestelde minimumtarief is te laag, blijkt ook uit enquête

Het minimumtarief voor zzp’ers, zoals dat in het wetsvoorstel van het kabinet is meegenomen, is te laag. Dit schrijven de Kunstenbond en de Creatieve Coalitie in hun reactie op het voorstel van Minister Koolmees. 

Onderzoek naar pensioenbehoefte zzp’ers

Kunstenbond onderzoekt samen met een aantal andere sociale partners in de branches Kunsteducatie, Toneel en Dans en Nederlandse Podia en Pensioenfonds Zorg & Welzijn de mogelijkheden voor pensioenopbouw voor zzp’ers.

Bindende tariefafspraken voor zzp’ers in cao toneel & dans

Ook in de cao toneel & dans worden tariefafspraken gemaakt voor zzp’ers. Het verschil tussen zzp’ers en mensen die in loondienst hetzelfde werkt doen wordt steeds kleiner. 

Kunstenaars Paul, Nora en Frans over de regelingen

Het zit de zzp’er niet mee: een nieuwe kleine ondernemingsregeling (KOR), een verlaging van de zelfstandigenaftrek en een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering. Hoe denken kunstenaars Nora, Frans en Paul hierover en hoe gaan ze ermee om? Een drieluik.

Wet DBA legt vinger op zere plek: eerlijke prijs voor arbeid

Wet DBA legt vinger op zere plek: eerlijke prijs voor arbeid

Opdrachtgevers en opdrachtnemers (zzp’ers) hebben graag zekerheid over de arbeidsrelatie die ze met elkaar aangaan. De Wet DBA bracht onvoldoende duidelijkheid en rust. De nieuwe wetsvoorstellen van minister Koolmees moeten dat wel doen. “Ze leggen de vinger op de zere plek: een eerlijke prijs voor werk”, zegt Peter van den Bunder van de Kunstenbond.

Interview met Peter van den Bunder over de KOR

Interview met Peter van den Bunder over de KOR

‘Sector wordt weer onevenredig hard in portemonnee geraakt’

Stappenplan toepassing KOR

De belastingdienst maakt momenteel reclame om over te stappen naar de nieuwe Kleine Ondernemers Regeling, voor ondernemers die willen weten of zij in aanmerking komen voor de nieuwe KOR, heeft de Belastingdienst een hulpmiddel ontwikkeld ook voor zelfstandigen die nu wel een btw-administratie voeren, maar dat onder de nieuwe KOR niet meer zouden hoeven te doen. Daarbij moet je goed op de volgende zaken letten. We zetten vijf stappen op een rij.

 

Minimumtarief zzp: vloek of zegen?

Minimumtarief zzp: vloek of zegen?

Kabinet legt vinger op zere plek: eerlijke prijs voor arbeid

 

Vervolg AOV – de standpunten van de Kunstenbond op een rij

Eind augustus zette de Kunstenbond een poll uit onder de leden om te inventariseren hoe zij aankijken tegen de uitwerking van de arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV-regeling). De resultaten hiervan zijn vervolgens gedeeld in het Kunstenbondcafé op 13 september bij Theater Kikker in Utrecht. En live uitgezonden via Facebook. Er ontstond een levendige discussie over de spanning tussen lage kosten enerzijds en de prijs van flexibiliteit anderzijds, hoe meer keuzemogelijkheden hoe duurder een verzekering wordt. De belangrijkste drie punten die de inzet vormen van de Kunstenbond zijn dan ook betaalbaarheid, keuzevrijheid en toegankelijkheid.

Contact formulier