Meldpunt unfair practice

De pandemie en de coronamaatregelen maken de culturele en creatieve sector kwetsbaarder dan ooit. De zzp’ers, freelancers, artiesten en andere flexibel werkenden in de sector worden onevenredig hard geraakt en zijn economisch afhankelijker van hun opdrachtgevers dan ooit. Kunstenbond komt op voor de kwetsbare groepen werkenden. Help jij ons de situatie in de sector te monitoren?

Dat je geen keuze hebt in de voorwaarden waarvoor je aan het werk gaat, betekent vaak dat je unfair wordt behandeld.

Ons meldpunt staat open voor alle verhalen over unfair practice in de culturele en creatieve sector.

Hulp voor leden

Leden van de Kunstenbond kunnen altijd contact opnemen met onze helpdesk. Voor advies, maar ook voor juridische stappen. Samen kijken we wat we aan jouw probleem kunnen doen.  

Speak up

mores.online

Mores.online is een sector overkoepelend, vertrouwelijk meldpunt voor ongewenste omgansvormen in de cultuur sector. 

Speak up nieuws

Met jouw hulp wordt cultuur de winnaar van de verkiezingen

Met jouw hulp wordt cultuur de winnaar van de verkiezingen

Onafhankelijk onderzoek maakt einde aan nachtmerrie Oostpool

Een jarenlange nachtmerrie van grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik op de werkvloer van Theatergroep Oostpool komt tot zijn eind dankzij de moed en het doorzettingsvermogen van vier slachtoffers.

Pepijn ten Kate is belangenbehartiger Theater & Dans van de Kunstenbond. Hij hielp de slachtoffers waar mogelijk in hun moedige strijd. Hij deelt zijn reflecties en zijn visie op de toekomst in een blog.     

Werkvloer kunstopleidingen moet veilig en eerlijk

Werkvloer kunstopleidingen moet veilig en eerlijk

Veel culturele instituten zeggen te streven naar een veiligere en inclusievere werkvloer. Kunstvakopleidingen zijn hierop geen uitzondering. De afgelopen jaren kwam een aantal van deze opleidingen in opspraak vanwege misstanden, gebrek aan inclusie, machtsmisbruik, oneerlijke arbeidsvoorwaarden, discriminatie, pestgedrag, ga zo maar door.

Hoe doorbreken we deze structurele minachting van de ander? Wat is het – op papier nobele – streven van deze instellingen waard?  

Open brief aan de witte cultuursector

Meer dan 600 kunstprofessionals ondertekenden een open brief aan de hele kunst en cultuursector. In de brief wordt het gebrek aan inclusie en de wrange omgang met het populaire thema diversiteit aangekaart.

De brief werd gepubliceerd aan het begin van de Black Lives Matter protesten in Nederland. De maatschappelijke onrust rondom inclusie is groter dan ooit, maar het gevoel dat met de beweging voor iedereen zichtbaar werd, was voor velen absoluut niet nieuw. “Verwar ons geduld niet met onderdanigheid”. 

De open brief op Theaterkrant zet het probleem uiteen en biedt handvaten voor de toekomst.  

Het ligt niet aan jou, hoe academies onveiligheid laten voortbestaan

Lees dit opiniestuk van Kunstenbond’s Peter van den Bunder en een aantal anonieme betrokken docenten op Metropolis M. 

Unfair practice boekje beeld: Jip van den Toorn

Unfair practice boekje

illustratie: Jip van den Toorn 

Begin 2020, wat het jaar van de fair practice code had moeten worden, bundelde de Kunstenbond een selectie verhalen over unfair practice. Je kunt het boekje hier digitaal lezen. 

Wat de ombudsman voor kunstenaars kan doen

Wat de ombudsman voor kunstenaars kan doen

Foto: Eddy Seesing

In gesprek met Joyce Sylvester, adjunct ombudsman, komen we erachter wat de ombudsman doet en wat zij voor kunstenaars kunnen betekenen.

De ombudsman neemt ook klachten over unfairpractice in behandeling.

Seksisme in de dancescene

In de aanloop naar het jaarlijkse Amsterdam Dance Event 2019 wordt er in de dancemuziek scene hard gediscussieerd over het al dan niet afstraffen van openlijk seksisme van artiesten. 

Aanleiding was de vorige zomer verspreide petitie die werd ondertekend door veel toonaagevende artiesten en industrie figuren uit binnen- en buitenland. 

Dat er bepaald niet altijd fijn wordt gereageerd als je je uitspreekt over misstanden zien we ook hier pijnlijk terug.

Onmiddelijk brak online de discussie los. Verontwaardiging over de ‘ontketende heksenjacht’, overstemt het achterliggende probleem: wijd verspreid seksime en slachtoffers daarvan. 

Op online magazine DJ Broadcast schreef Eelco Couvreur een scherpe analyse van deze situatie. 

openbrief #metoo en Fabre

In een openbrief van oud-medewerkers kunnen we een zeer pijnlijke en gedetailleerde uiteenzetting lezen van de gang van zaken bij Troubleyn, het gezelschap van Vlaamse kunstenaar, choreograaf en regisseur Jan Fabre. 

Kamerlid Corinne Ellemeet wil kunstenaars mobiliseren

Kamerlid Corinne Ellemeet wil kunstenaars mobiliseren

In een interview met Kunstenbond vertelt Corinne Ellemeet over het belang je uit te spreken en hoe dat haar helpt in haar missie de maker beter te belonen. 

#metoo affaire Concertgebouworkest

#metoo affaire Concertgebouworkest

De affaire Gatti maakt pijnlijk duidelijk dat ook de muziekwereld niet vrij is van #metoo-achtig ongewenst gedrag. 

Kunstenbond’s Peter van den Bunder praat erover in het NOS journaal. 

meldpunt unfairpractice

meldpunt unfairpractice

Worden contracten gebroken, cao afspraken niet nageleefd? Heb je te maken met discriminatie, minachting, pestgedrag, of een angstcultuur op de werkvloer? Word je afgescheept met extreem lage tarieven en slechte arbeidsvoorwaarden? Ben jij unfair behandeld?
 
Doe dan je verhaal. Kunstenbond houdt een vinger aan de pols bij de achterban.
 
LET OP: Dit meldpunt wordt door ons gebruikt als monitor voor wat er speelt. Ben je lid van de Kunstenbond en heb je zelf problemen, of signaleer je structurele unfaire praktijken op de werkvloer? Neem dan altijd contact op met ons juridische afdeling. Is er sprake van machtsmisbruik en ongewenste omgangsvormen? Denk dan ook aan mores.online, het platform dat functioneert als vertrouwenspersoon voor de sector.
 

Contact formulier