International work

Unions United

Kunstenbond maakt deel uit van de FIA international federation of actors die zich bezighoudt met de belangen van mensen die werkzaam zijn in de wereld van theater en dans, uitvoerende en audiovisuele kunsten.

Optreden in het buitenland & copyright clearance

Je speelt op een festival in het buitenland, of je gebruikt werk van een buitenlandse artiest in jouw productie. Hoe regel je de internationale copyright?

Dans Paspoort beeld: whereslugo

Dans Paspoort

Je werkt geregeld in het buitenland. Bijvoorbeeld in Engeland. En je hebt een vraag over een contract, over vergoedingen of je wilt advies over rusttijden of iets anders. Omdat je lid bent van de Kunstenbond en de Kunstenbond lid is van de FIA, kun jij gebruik maken van ons internationale netwerk. Je kunt gratis terecht bij onze Engelse collega’s van Equity UK.

De FIA heeft al een paar jaar het Dans-paspoort. Een document/regeling waarmee (dans-)leden van een van de Europese vakbonden bij elk van de andere lokale vakbonden terecht kan met vragen en voor advies wanneer je een tijdje in een ander land werkt. Een geweldig extra service voor Kunstenbond-leden (dansers), omdat juist dansers voor hun werk vaak internationaal reizen. Een lokale vakbond is vaak beter op de hoogte van lokale regelingen en de wetten van het land.

  • De contactgegevens van elke Europese vakorganisatie is op de website te vind.
  • Als Kunstenbond-lid kun je gratis antwoorden krijgen op vragen over de lokale wetten, regels, collectieve afspraken en zo verder.
  • De website van het Dans Paspoort is verder een bron van informatie. Er staat een groot aantal Frequently Asked Questions (FAQ’s) op, waarvan velen ook voor niet-dansers relevant zijn. Allemaal praktische vragen die je werkend in een andere EU-land kan hebben. Per land vind je op al die vragen antwoorden: kloppend met de lokale wetten, bestaande regelingen in het betreffende en de lokale gebruiken.

Internationaal werken & sociale verzekeringen

Je bent zelfstandig theateracteur en gaat als acteur een klus doen in Engeland voor een gezelschap waar iedereen als werknemer werkt. Kan dat zzp’er of moet dit als werknemer en moeten er premies worden afgedragen?

Je gaat een tijdje werken in het buitenland. Telt het mee en hou je gewoon dezelfde rechten op bijvoorbeeld bijstand, werkloosheidsuitkering en/of (later) AOW?

Internationaal werk & belastingen

Hoe voorkom je dat je zowel in de eigen land als in het land waar je een optreden hebt belasting betaalt. Als theatermaker regisseer je een stuk waarin je ook als acteur optreedt. Je speelt dit stuk in het buitenland en er wordt belasting ingehouden…? Is dit anders wanneer je een deel van het stuk in dat land als regisseur hebt ontwikkeld?

Internationaal werken & BTW

Je speelt een kleine voorstelling in een ander land. Moet ik BTW rekenen en hoeveel procent dan?

Het is voor een privé evenement. Maakt dit verschil?

Casting voor Netflix? Acteurs moeten hierop letten beeld: netflix

Casting voor Netflix? Acteurs moeten hierop letten

Hoe werkenden in de kunsten, media en audiovisuele sector organiseren: het Good Practices Handboek (2020)

Hoe werkenden in de kunsten, media en audiovisuele sector organiseren: het Good Practices Handboek (2020)

Streven naar gelijkheid en diversiteit in de internationale audiovisuele sector

Europese vakbonden slaan handen ineen voor de positie van zzp’ers

Europese vakbonden slaan handen ineen voor de positie van zzp’ers

Streven naar gelijkheid en diversiteit in de audiovisuele sector: het Good Practices Handboek

Kort voor de zomer van 2020 werd het Handboek met Good Practices over gelijkheid en diversiteit in de Europese audiovisuele sector gepubliceerd. Een initiatief van onze internationale federatie FIA (acteursvakbonden) met de Europese sociale partners, vertegenwoordigers van verenigingen van werk- en opdrachtgevers en werk-/opdrachtnemers in de culturele en creatieve sector.

Hoe werkenden in de kunsten, media en audiovisuele sector organiseren: het Good Practices Handboek

Aan het begin van zomer 2020 presenteerde de FIA een handboek als eindproduct van een project dat gewijd was aan het versterken van de onderhandelingspositie van zelfstandigen en zzp’ers in Europa: Reaching the full potential of Social Dialogue for Atypical Workers. FIA is onze internationale federatie van acteursvakbonden en dit project was een samenwerkingsproject met de federaties van andere beroepsgroepen in de culturele en creatieve sector.

Taxes in international context

Everyone pays taxes. When you work internationally things can get complicated. You earn an income in several nations, how do you avoid double taxations? 

The European Festivals Association (EFA) and Pearle*-Live Performance Europe shared a brochure on taxes for artists working in an international context. The brochure is made in collaboration with Dutch Tax advisor All Arts and the Tax law department of the Erasmus university. 

VAT in international context

Artists working abroad will run into VAT (value added tax, or BTW in Dutch) at some point. Different countries have different rules. Also there’s special regulation for EU residents working international within the European Union. 

The European Festivals Association (EFA) and Pearle*-Live Performance Europe shared a brochure on VAT in an international context. The brochure is made in collaboration with Dutch Tax advisor All Arts and the Tax law department of the Erasmus university. 

The Dance Passport: A Union Solidarity Network for Dancers Abroad

The Dance Passport: A Union Solidarity Network for Dancers Abroad

No more wories about how much you should be paid, how long your breaks should be or how a standard contract should look like, so you can concentrate on the dancing it self.

The dance pasport made possible by the FIA

One place where you can find all the in’s and out’s of the country where you are planning to work and your membership with the Kunstenbond will give you access to their local specialists. (contacted via the Kunstenbond)

TD 20200101 New in the Netherlands? beeld: Martijn Baudoin

New in the Netherlands?

We have many members who moved to the Netherlands on purpose to dance. That’s why we created this page: to help you to get the most out of your dancing life here.

Contact formulier

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*