Terugblik: Kunstenbond Meet-up op 6 oktober
Hoogtepunten waren onder meer de spoken word performance van Lin An Phoa en de keynote van hoogleraar Marjan Olfers, die ons aanzette om samen verandering te brengen. Een greep uit haar belangrijkste punten: we moeten het blijven hebben over wat wel en niet gewenst gedrag is, meldingen serieus nemen, melders hun eigen regie laten houden, en de versnippering in de culturele sector tegengaan en samen een stem vormen. Je kunt de hele keynote speech van Marjan Olfers hier terugkijken.
Het panelgesprek met Mette Raaphorst (co-directeur Mores), Fatma Genç (mediamaker) en Jean-Louis Veenstra (advocaat bij de Kunstenbond) zorgde voor nieuwe inzichten. Fatma Genç noemde bijvoorbeeld hoeveel kracht het haar gaf om samen met andere mediamakers een manifest tegen grensoverschrijdend gedrag op te stellen. Samen kun je je verenigen om bepaald gedrag niet meer toe te laten. Ook kwam hierbij het belang aan bod van nieuwe mensen die wél luisteren op plekken van macht. Jean-Louis Veenstra bracht zowel de mogelijkheid onder de aandacht om met een individueel geval van grensoverschrijdend gedrag bij de Kunstenbond aan te kloppen voor (juridische) ondersteuning als de mogelijkheid om een signaal af te geven bij onze belangenbehartigers over een werk- of opdrachtgever. Mette Raaphorst vertelde meer over Mores als steun- en adviespunt bij grensoverschrijdend gedrag in de culturele, creatieve en mediasector, waarbij vertrouwenspersonen met je mee kunnen denken over wat jij als volgende stap zou willen en wat je opties zijn. Je kunt het panelgesprek hier terugkijken.
De middag eindigde met de voorstelling VLOED van Sanne van Dijk, die op een kwetsbare manier thema’s als grenzen verkende.
Tijdens de borrel en in de fotostudio van Wouter le Duc werden de gesprekken voortgezet en nieuwe verbindingen gelegd. Samen zetten we stappen naar een veiligere en inclusievere cultuursector.