De Taskforce culturele en creatieve sector heeft een maatregelenladder opgesteld die als richtlijn voor de sector kan dienen in het geval van een nieuwe coronagolf. In principe hoeft de sector noooit meer helemaal op slot. Ook geeft de taskforce aan wat er aan compensatie tegenover moet staan, zou de sector ooit weer met beperkende maatregelen te maken krijgen.

fieldlab resultaten

De maatregelenladder is gebaseerd op de bevindingen uit de fieldlab evenementen. Dat was een reeks experimenten met verschillende coronamaatregelen die werden toegepast op verschillende culturele activiteiten. Uit de resultaten van deze experimenten blijkt op welke manier culturele evenementen veilig plaats kunnen vinden in tijden van hoge besmettingscijfers. De fieldlab evenementen vonden plaats in voorjaar 2021, in samenspraak tussen overheid, de culturele en creatieve sector en de sport- en evenementenbranche.

compensatie zzp’ers

Ook dringt de Taskforce aan op passende compensatie en goed ingerichte infrastructuur, mocht het ooit weer aankomen op forse beperkingen. Hierover wil de sector op voorhand concrete afspraken maken. Zonder compensatie kan de sector niet opnieuw aan lockdowns onderworpen worden. Een vangnetregeling voor zzp’ers is een van de belangrijkste voorwaarden wanneer de maatregelen ladder in een hoger risiconiveau belandt en er interventies op zijn plaats zijn.

tabel en toelichting

In de afbeeldingen hieronder staat de maatregelenladder weergegeven als tabel. Onder de afbeeldingen kun je via de knop het volledige document inclusief toelichting lezen.

De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.