Als je stripmakers vraagt naar de negatieve kanten van hun vak:

 • dan denkt 81% aan de lage financiële vergoedingen.
 • En 60% denkt aan te weinig erkenning voor het vak.
 • Ruim 37% verdient minder dan € 2000,= bruto per jaar met het maken van strip
 • 77% verdient onder het minimuminkomen met het maken van strips

 

“Verandering is noodzakelijk!”

zei stripmaakster Aimée de Jongh. Met de Stripschapsprijs 2022 zet zij zich in voor een betere wereld voor stripmakers. Als DAMD-lid binnen de Kunstenbond zag Aimée de waarde van onze advisering over contracten en belangenbehartiging, zoals eerlijke auteursrechtverdeling en invloed in Den Haag. Met de Kunstenbond startte ze de Grote Stripmakersenquête. 

 

De Kunstenbond gaat graag met jullie uitdagingen aan de slag

Stripmakers verdienen namelijk meer erkenning en betere betaling. Wij krijgen véél voor elkaar, maar … spoiler alert … veranderingen kosten vaak veel inzet en tijd (en dus geld). Daarom is het belangrijk dat alle stripmakers meedoen!

Problemen van stripmakers in strip weergegeven: weinig erkenning en lage vergoeding

Wat gaat de Kunstenbond doen voor stripmakers?

We hebben onze prioriteiten voor het verbeteren van de positie van stripmakers voorlopig onderverdeeld in drie hoofdpunten

 1. Betere betaling
  Door het aanzwengelen van onderhandelingen met uitgevers. Dit willen we via de Ketentafels van Platform ACCT doen (fairPACCT).
  Een campagne rondom onbetaalde signeersessies
 2. Meer erkenning
  Aandacht voor stripmakers bij fondsen, ministeries, instituten en uitgevers
  Ideeën pitchen om de erkenning te vergroten
  Werkbeurzen/stipendia/meer mogelijkheden voor stripmakers
  Gesprekken met o.a. Letterenfonds, het Ministerie OCW, het CPNB, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie. Ook willen we in gesprek met het Ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) en Economische Zaken (EZK)
 3. Opbouw community
  Kennis vergaren en delen en elkaar ontmoeten rond onderwerpen die raken aan werk en inkomen.
Podium met drie figuren die teksten vasthouden betere betaling, meer erkenning, opbouw community. daarboven de tekst. Stripmakers en de Kunstenbond willen: beeld: Maaike Hartjes

Doe mee!

Hoe meer makers meedoen, des te kansrijker we zijn om echt dingen te veranderen. We worden pas serieus genomen als we een substantiële groep vertegenwoordigen én als de bekendere makers meedoen. Dit versterkt onze onderhandelingspositie, waardoor we het beste eruit kunnen halen.

Word lid, zodat de Kunstenbond zich kan inzetten om de positie van stripmakers te versterken.

Stripmaker, word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector. Dus ook voor stripmakers. Je krijgt:

 • Onze volle inzet om de positie en het inkomen van stripmakers te verbeteren
 • Eenmalige actiekorting van 25% (eerste 3 maanden gratis lidmaatschap). Daarnaast kun je de contributie aftrekken van je belastingaangifte, dus netto betaal je veel minder. HIER lees je dat je bij een volledig lidmaatschap (€ 22,50 per maand) het eerste jaar feitelijk slechts € 7,50 per maand betaalt.
 • De Special Edition van Maaike Hartjes’ Tekeningen Rekeningen, boordevol fonkelnieuwe en geactualiseerde zakelijke kennis en tips voor stripmakers
 • Automatisch elk jaar € 30 retour (thuiskopiegeld voor het gebruik van visueel werk in bijvoorbeeld boeken, kranten, tijdschriften of tv)
 • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
 • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
 • Dagelijkse Helpdesk voor al je vragen over je contracten of over je bedrijfsvoering (werk en inkomen) 
 • Juridische hulp, incassohulp
 • Toegang tot voorbeeldcontracten, een stappenplan voor je belastingaangifte, incassobrieven, subsidiechecklist en veel meer.

Samen staan we sterker!

12
december
2023

In gesprek met het Letterenfonds

06
november
2023

Gesprek Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Over de positie van makers en de aanvraagmogelijkheden bij het fonds en bijdrage van het Stimuleringsfonds als we een Stripmakers Meet Up organiseren!

16
oktober
2023

In gesprek met het Ministerie OCW

Gesprek bij het Ministerie OCW over de positie van makers van strips en uitgebreid informatie gedeeld over strips/graphic novels en hun positie binnen het culturele veld.

16
oktober
2023

Gesprek CPNB

In gesprek met Eveline Aendekerk, directeur CPNB over de positie van stripmakers, strips en Graphic Novels en de mogelijkheden tot versterking van het genre (een Rondetafelbijeenkomst Beeldverhalen?).

11
oktober
2023

Brief Kunstenbond en Aimée

Brief Kunstenbond en Aimée de Jongh aan het Ministerie OCW over strips/graphic novels en stripmakers.

10
juli
2023

In gesprek met Pictoright

Over het auteursrecht en de noodzaak tot aansluiting. Stripmakers lopen nu geld mis dat wel voor hen bedoeld is. Pictoright wil meedoen aan een Stripmakers Meet Up.

07
juli
2023

Bijeenkomst over gratis signeersessies

Aimée de Jongh heeft op 7 juli samen met andere makers een eerste bijeenkomst gehad om te brainstormen over een campagne om iets te doen aan gratis signeersessies.

03
juni
2023

Resultaten Enquête gepresenteerd

De resultaten van de Grote Stripmakers Enquête worden gepresenteerd tijdens Het Vrije Beeld, een dag voor professionals van het beeldverhaal in het Allard Pierson, Amsterdam