In november organiseert de Kunstenbond in samenwerking met lokale partners evenementen rondom creatief ondernemerschap voor (aankomende) professionals uit de sector. Er is ruimte om jouw persoonlijke vraag te stellen tijdens een speeddate met onze specialisten of je sluit aan bij een State of the Art avondsessie.

Leuk jullie te ontmoeten! 
In november 2017 hebben we met het State of the Art programma een kleine tour door Nederland gemaakt. In Utrecht hebben we een schrijftraining gegeven en de bijeenkomsten in Rotterdam, Groningen en op 18 december in Eindhoven stonden in het teken van “Weet wat je waard bent”. Daar hebben we tarieven gechecked en gekeken wat er in opdrachtovereenkomsten moet staan.

Ook hebben we in 2017 For Your Information trainingen gegeven in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam.

Dit zijn onze verhalen, we zijn benieuwd naar die van jullie!

Daten in Rotterdam – Karin Boelhouwer / belangenbehartiger kunsteducatie @Kunstenbond

Eerst speeddaten!
Mijn Rotterdam ‘experiance’ bestond uit twee delen. In de middag had ik met zes kunstenaar een afspraak op de Willem de Koning Academie tijdens onze Speeddates. Vragen als “Hoe krijg ik dit idee gefinancierd? Welk tarief kan ik vragen? Hoe stel ik een contract op?” waren de ingrediënten voor zes boeiende gesprekken over kunst, de opleiding en het “vak”. En praten over financiering van je werk, de tijd die je erin steekt, heel vanzelfsprekend is dat niet. Voor de één was het helemaal nieuw, voor de ander (nog) niet interessant, en voor de derde zelfs een brug te ver….

Geld Telt
‘s Avonds waren we te gast bij TENT, geweldige plek voor tentoonstellingen, debatten en meer aan de Witte de Withstraat. Alex Jacobs presenteerde er zijn Bcademie, waarop vers afgestudeerde beeldend kunstenaars wegwijs worden in de zakelijke kant van het vak. Kevin de Randamie introduceerde zijn Business School for Creatives, die kunstenaars laat werken aan hun businessplan. Eigen ervaringen van vallen, opstaan en weer doorgaan liggen ten grondslag aan de passie waarmee deze mannen hun ervaringen delen. Later sprak ik met de zaal over hoe je je tarief kunt vaststellen: denk aan je verzekering, vergeet je huur niet, de belasting…. Voor de kunstenaar die met passie werkt niet per se leuk, wel belangrijk! Weten wat je waard bent check je op de tariefchecker van de Kunstenbond.

 

Daten in Groningen – Karine Hustinx / Marketing & Communicatie @ Kunstenbond

Leuk je te ontmoeten 
Een plek, een tafel, een stoel, meer is er niet nodig om in gesprek te gaan. Ik installeer me vandaag bij het Centrum Beeldende Kunst in Groningen. Overal hangen en staan kunstwerken maar ik zit in een lege expositieruimte. Mijn eerste date loopt op me af. Wat leuk je hier te ontmoeten!    

Wat is je vraag? vraag ik. 
“Ik ben al een poosje bezig met mijn website maar het wil maar niet opschieten. 
Het komt omdat ik verschillende dingen doe: Ik maak werk, ik geef workshops en ik geef les. Wat zet ik nu op de voorgrond? En ik hoor van iedereen dat ik iets met Facebook en Instagram moet. Maar hoe doe ik dat op een goede manier?”

Ga het gewoon doen! 
Heel herkenbaar, al die afwegingen die je in je hoofd maakt. En al die goedbedoelde adviezen van je omgeving. Soms kunnen ze behoorlijk belemmerend werken. Tip: ga op zoek naar de rode draad in je werk en vertel daar over. Hoe je het maakt en in welke vorm volgt daarna van zelf. En kies een simpele (WordPress) template en bouw die later uit. Begin vooral en kijk wat er werkt.

Wil jij ook een keer een vraag voorleggen aan een van onze specialisten? Maak een afspraak.

 

FYI #32 < Creëer je eigen merk> door Eva Kaldenbach in Amsterdam – Christel van Schagen / Communicatie @ Kunstenbond.

Maak je merk
Creëer… echt zo’n woord waar je niet snel een beeld bij krijgt. Toch is dat wat alle aanwezigen tijdens de bijeenkomst in Pakhuis de Zwijger doen in het dagelijks leven. Ze creëren, ze maken. Van beroep. Nu wordt ze gevraagd hun eigen merk te creëren. Is iets minder tot de verbeelding sprekend dan dat? Waar begin je dan?

Ik ben al verkoper 
Ik ben marketeer in de culturele sector, meer verkoper kun je niet zijn. Dus ik ben benieuwd of er hier nog iets te halen valt voor mij? Een hint, een tip, een inzicht waardoor ik mijn merk in de markt kan zetten en niet alleen dat van een ander. Eva legt uit dat het helder krijgen van je eigen verhaal je helpt bij het verkopen van wat je doet. Maak je ringen, dan kun je na het beantwoorden van die vraag ringen verkopen. Maak je teksten, idem. Dus wat is mijn verhaal?

AHA 
En dan stelt Eva de simpele vraag om even goed na te denken over wat ik als kind het liefste deed. Waar ik uren mee bezig kon zijn. Ik denk na en zie om mij heen de anderen ook hun jeugdfilmpje opnieuw in hun hoofd afspelen. “En komen die dingen, die je vroeger deed, terug in het werk wat je nu doet?” vraagt Eva dan. Als dat zo is, doe je wat je moet doen en is jou verhaal al bijna af. En daar is mijn aha-erlebnis…. Nu nog even opschrijven en dan de boer op!

 

State of the Art
State of the Art is een anderhalf uur durende sessie over creatief ondernemerschap. Je luistert tijdens deze sessie naar ‘best practice verhalen’ maar gaat ook direct actief aan de slag met korte workshops als uurtarief berekenen, onderhandelen, goede overeenkomsten opstellen of een schijftraining. De avonden worden geprogrammeerd in samenwerking met lokale partners. Check de agenda en kijk bij welk programma jij wil aansluiten. Deelname is gratis, aanmelden is verplicht want het is fijn te weten wie we kunnen begroeten.

Speeddates
Een date met één van onze inhoudelijke specialisten. Een kans om jouw specifieke vraag voor te leggen aan een jurist, belangenbehartiger, marketeer of belastingconsulent. Check de agenda en kijk wie jij wilt ontmoeten en laat het ons weten. Wij regelen het afspraakje voor je.

 

 • Afspraak is afspraak
  Brandende vraag over een geschil of een overeenkomst? Met je handen in je haar over je auteursrecht? Een jurist van de Kunstenbond luistert naar je vraag en geeft je een kort advies over wat te doen.
 • In the picture
  Al enige tijd aan het stoeien met je website? Of krijg je je (kunst)werk of plan steeds net niet lekker gepitcht? De communicatiemedewerker van de Kunstenbond helpt je graag op weg met wat praktische tips voor een vlot verhaal.
 • Blauwe post
  Binnenkort niet meer op de deurmat, maar in je mailbox. De Belastingdienst blijft blauwe post aan je sturen. Heb je vragen over btw-tarieven of iets anders blauws? De belastingconsulent van de Kunstenbond staat je graag te woord.
 • Zakelijke meuk 
  Heb je een brandende vraag over je uurtarief, AOV, Broodfonds, pensioen of je onderhandeling met je werkgever? Ga even 15 minuten zitten met een belangenbehartiger en laat je voorzien van een eerste advies.