Direct naar inhoud

Prijzen en initiatieven

De Kunstenbond zet zich samen met haar partners in voor de belangen van kunstenaars en creatieve professionals binnen de podiumkunsten. Door middel van gezamenlijke initiatieven, samenwerkingen en prijzen willen we talent, vakmanschap en goed werkgeverschap onder de aandacht brengen en zo bijdragen aan een sector die blijft groeien en innoveren.

Prijzen


De Kunstenbond zet zich niet alleen in voor de belangen van kunstenaars, maar viert ook hun uitzonderlijke bijdragen aan de podiumkunsten. Dit doen we onder andere door het introduceren van prijzen die erkenning geven aan talent, vakmanschap en goed werkgeverschap binnen de creatieve sector.

Gouden Notekraker

Sinds 1974 is de Gouden Notekraker de onderscheiding ván en vóór uitvoerende kunstenaars. Deze prijs wordt toegekend als blijk van collegiale waardering voor artiesten die de Nederlandse podiumkunsten op een bijzondere manier hebben verrijkt. De prijs is een initiatief van de Ntb/vakgroep Muziek van de Kunstenbond.

Popprijs

Popprijs De award wordt jaarlijks tijdens Noorderslag toegekend aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. De prijs is een initiatief van de Kunstenbond en wordt uitgereikt door Buma Cultuur en ESNS.

Fair Practice Dance Employer Award

Deze Award beloont werkgevers binnen de danswereld die goed werkgeverschap tonen. Dit betekent onder andere eerlijke betaling, betrokkenheid bij medewerkers en zzp’ers, gelijkwaardigheid en medezeggenschap.

Roel Oostra Prijs

Sinds 2014 wordt de Roel Oostra Prijs uitgereikt aan het theater dat door acteurs en dansers, verenigd in de Kunstenbond, wordt verkozen als het meest gastvrije theater van het seizoen. De prijs is vernoemd naar Roel Oostra, voormalig directeur van Schouwburg de Lawei in Drachten, en bestaat uit het bronzen beeld ‘Lichtvoetig’, ontworpen door beeldend kunstenaar Helga Kock am Brink.

Sectorale initiatieven en samenwerkingen 

De Kunstenbond zet zich actief in voor sectorale initiatieven en samenwerkingen die bijdragen aan een sterkere arbeidsmarkt en meer waardering en erkenning voor professionals binnen de creatieve sector. We bundelen krachten met vakbonden, brancheorganisaties, culturele instellingen en beleidsmakers om eerlijke beloning, sociale zekerheid en duurzame loopbaanperspectieven te bevorderen.

In sommige gevallen treden we zelfs op als medeoprichter van initiatieven die structurele verbeteringen in de sector realiseren. Door collectieve projecten, cao-onderhandelingen en innovatieve samenwerkingen zorgen we ervoor dat kunstenaars en creatieve professionals de erkenning en arbeidsvoorwaarden krijgen die ze verdienen.

Creatieve Coalitie

De Kunstenbond was mede-initiatiefnemer bij de oprichting van de Creatieve CoalitieDe coalitie zet zich in voor verbetering van de sociaal-economische positie van werkenden in de culturele en creatieve sector. Ze strijden voor een betere arbeidsmarkt, voor meer waardering en erkenning van professionals binnen de sector, en voor een algeheel beter cultureel klimaat.  

Platform ACCT

Platform Arbeidsmarkt Culturele en Creatieve Toekomst bouwt aan een veerkrachtige sector. De focus ligt op het creëren van betere arbeidsvoorwaarden, het versterken van de duurzame inzetbaarheid en het vergroten van het verdienvermogen van alle werkenden in de culturele en creatieve sector. Kunstenbond is mede-oprichter van het platform.  

Alliantie Dans Veilig

Een sociaal veilige danssector is de norm. Kunstenbond is partner in de Alliantie Dans Veilig.

Platform Makers

Een verbond voor een sterker auteursrecht en een betere positie voor de maker. Door hun krachten in het Platform te bundelen creëren de Nederlandse beroepsorganisaties en vakbonden voor auteurs en uitvoerend kunstenaars één aanspreekpunt om zo samen op trekken om de positie van de auteurs en uitvoerend kunstenaars te verstevigen. 

Federatie Beeldrechten

De Federatie Beeldrechten is een samenwerkingsverband tussen Pictoright en de zeven beroepsorganisaties die de belangen van ontwerpers, illustratoren, fotografen, fotojournalisten en beeldend kunstenaars behartigen. Binnen de federatie zetten zij zich samen in voor een betere auteursrechtelijke positie van deze makers. 

Onze samenwerkingspartners

De Kunstenbond kan dit werk niet alleen doen. Dankzij de steun van onze samenwerkingspartners kunnen we prijzen, initiatieven en samenwerkingen mogelijk maken die de creatieve sector vooruit helpen. Hun betrokkenheid draagt bij aan een sterke, eerlijke en toekomstbestendige culturele sector. Samen zetten we ons in voor een duurzame arbeidsmarkt en meer erkenning voor creatieve professionals.