Oud-voorzitter Kunstenbond Jurre Schreuder krijgt lintje

Jurre Schreuder is op 28 maart 2025 als voormalig voorzitter van de Kunstenbond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontving de Koninklijke onderscheiding uit handen van Kune Burgers – voorzitter presidium gemeenteraad Amsterdam. De acteur ontving het lintje voor zijn tomeloze inzet bij FNV Kiem en de Kunstenbond. Hij zette zich 25 jaar lang in voor de vakbond voor de culturele en creatieve sector en nam 28 maart afscheid als bestuursvoorzitter.
Schreuder reageerde compleet verrast bij het in ontvangst nemen van de koninklijke onderscheiding: ‘Mijn vrouw is niet zo goed in geheimen bewaren zegt ze altijd, maar dit heeft ze prima geheim kunnen houden.’ Zichtbaar geëmotioneerd nam hij het woord: ‘Ik heb het niet alleen gedaan. Ik heb dit met een groot team van mensen gedaan en die mensen verdienen ook een podium. Ik hoop dat dit eerbetoon niet alleen aan mij is gericht, maar ook aan alle andere mensen die betrokken zijn geweest en nog steeds zijn bij de Kunstenbond. We doen dit echt samen.’

Schreuders toewijding aan de Kunstenbond is indrukwekkend omdat hij maar liefst 25 jaar lang een deel van zijn carrière opzij heeft gezet om op te komen voor zijn collega’s. Ronald Gijsbertsen, directeur Kunstenbond is blij met het lintje voor Schreuder.“ Jurre heeft in zijn verantwoordelijkheden als bestuurslid en voorzitter in grote mate bijgedragen aan de versterking van de belangenbehartiging voor kunstenaars. ‘Art is life’ was daarbij zijn drijfveer. Zonder kunst blijft er niets over van schoonheid, vormgeving, aankleding en verbeelding om ons heen. De makers die de samenleving op zoveel manieren bezieling geven en verlevendigen, verdienen daar een eerlijke beloning en waardering voor. Daar zet Jurre zich al 25 jaar voor in en daar is de Kunstenbond hem enorm dankbaar voor.”
Schreuder als voorzitter
Schreuder is sinds zijn studie aan de toneelschool Maastricht actief bij verschillende gezelschappen en toert langs theaters en scholen met zijn Shakespearience. Schreuder begon in 1999 als bestuurslid van de vakgroep Dans en Theater en werd in 2002 voorzitter. Vanaf 2016 was hij voorzitter van het verenigingsbestuur van de Kunstenbond. Onderbetaling en hoge mate van flexibiliteit levert in de cultuursector ongelijke economische verhoudingen op en daarmee kwetsbaarheden voor sociale en economische zekerheid en risico’s op grensoverschrijdend gedrag. De focus van Jurre op eerlijke betalingen en eerlijke contracten heeft veel indruk gemaakt op iedereen die met hem gewerkt heeft. Inmiddels is zijn functie als voorzitter overgenomen door Manu van Kersbergen.
Schreuder blijft actief voor vakgenoten
Jurre zal zich namens de Kunstenbond blijven inzetten in het onderhouden en ontwikkelen van internationale relaties met vakbonden. Tijdens zijn voorzitterschap was dit al een belangrijk aandachtspunt voor hem. Van bonden in andere landen is veel te leren en met elkaar is de beleidsbeïnvloeding op Europees niveau veel krachtiger. Zeker met de ontwikkelingen op auteursrechtgebied en AI is dat van groot belang. Verder kan druk uit de EU ook bijdragen aan het beter maken van collectieve afspraken in Nederland, zowel voor mensen in loondienst als voor zzp’ers.
Lees ook het interview met Jurre: “Een gezonde kunstsector is essentieel voor een gezonde maatschappij”