Op de foto: Yvonne Ristie

Dit najaar start de zoektocht naar nieuwe kandidaten voor de ledenraad van de Kunstenbond. Verkiezingen volgen en begin 2019 krijgt de ledenraad een hoop nieuwe gezichten erbij. De ledenraad komt enkele keren per jaar samen om te beslissen over belangrijke strategische keuzes en het bestuur en de werkorganisatie van feedback te voorzien. Misschien is dat wel iets voor jou? Je hebt een zomer om erover na te denken, daarna de vraag: stel jij je verkiesbaar? 

Redactielid Michael Klier is benieuwd naar de functie en gaat hierover in gesprek met ledenraadslid Yvonne Ristie. 

 

Tekst: Michael Klier 

heb een doel en wees veranderingsgezind ~ één van de kenmerken uit de profielschets die Yvonne maakt

Democratische structuren, medezeggenschap: we weten in theorie allemaal hoe belangrijk dat is. Maar in de praktijk is dat voor velen een heel ver van mijn bed show. Me laten verkiezen voor een ledenraad, vergaderen, bestuurders controleren en het beleid meebepalen vraagt veel tijd en inzet. En wie is er niet onzeker over of zij/hij dat kan? Wat komt er nu bij kijken en wat je moet meebrengen voor deze vrijwilligersfunctie, dat wilde ik weten van Yvonne Ristie, lid van de ledenraad van de kunstenbond.

Yvonne Ristie
Yvonne Ristie is een duizendpoot.  Ze is geboren in Suriname en studeerde in Amsterdam. Daarna leerde ze het acteervak, tegelijk met zang en dans (werkte o.a. met Theo van Gogh). Ze treedt op als presentator of gespreksleidster en is scenarioschrijfster. Als voorbeelden noemt ze de schrijfster Astrid Roemer en Mahatma Gandhi. Door de combinatie van haar studie economie en haar projectmanagementwerk alsmede haar ervaringen als actrice, heeft ze een speciale kijk op bedrijven. Deze zouden meer een brug moeten proberen te slaan naar de kunstenaar.

Ontvlechting FNV 
Als bestuurslid vakgroep Theater en Dans, maakte ze vanaf februari 2016, de ontvlechting van de FNV mee. Ze was ermee begonnen omdat ze enthousiast werd van de nieuwe bond, die zich echt en alleen voor de kunstenaars inzet. “Je moet als kunstenaars ook samen op de barricaden kunnen gaan staan.”


Aspirant-leden voor de ledenraad geeft ze het volgende te overdenken:

–          Wees overtuigd het verschil te kunnen maken.

–          Heb een doel en wees veranderingsgezind.

–          Nieuwsgierigheid is belangrijker dan emotie.

–          Je wilt inzichten verwerven en je laten informeren.

Om je verkiesbaar te stellen voor de ledenraad moet je lid zijn van de Kunstenbond. Dat ben je als Ntb-lid nu dus ook.

Het uitgebreide profiel voor de kandidaten die we zoeken voor de ledenraad volgt na de zomer. Houd deze website en je mail in de gaten!