Kabinet presenteert routekaart voor zzp’ers, schijnzelfstandigheid wordt strenger aangepakt.

De ‘opvolger’ van de Wet DBA moet twee problemen oplossen:  zelfstandigen moeten de ruimte krijgen om te ondernemen én de schijnzelfstandigheid moet worden aangepakt.

Op vrijdag 9 februari stuurde het kabinet ‘de Routekaart’ naar de Tweede Kamer: een pakket maatregelen die zzp’ers en opdrachtgevers duidelijkheid geven over het sluiten van arbeidsovereenkomsten. Het kabinet kiest daarbij voor zorgvuldigheid boven snelheid. Pas per 1 januari 2020 komt er nieuwe wetgeving. Omdat het DBA-debakel nog vers in het geheugen zit krijgen partijen uit het werkveld, waaronder ook de Kunstenbond, een rol bij de uitwerking van alle plannen.

De komende twee jaar gaat het kabinet in ieder geval nog gedogen. Maar schijnzelfstandigheid wordt wel strenger aangepakt. Het huidige gedoogbeleid verandert per 1 juli 2018. Schijnzelfstandigheid wordt nu alleen bij hele ernstige zaken zoals fraude angepakt. Na 1 juli grijpt de belastingdienst sneller in bij schijnzelfstandigheid.

Lees ook ons vorige bericht over de wet DBA. Vragen over schijnzelfstandigheid? Bel met de Kunstenbond of stuur een mail naar: juridischadvies@kunstenbond.nl