Afgelopen weekend plaatste de Volkskrant heftige berichten over onveiligheid op de werkvloer van NOS Sport. De onthullingen leidden onder meer tot het vertrek van de hoofdredactie van NOS Sport.

NOS Sport is niet de eerste werkgever die pas na media-aandacht maatregelen neemt om de werkvloer veiliger te maken. Dit terwijl de primaire verantwoordelijkheid voor een veilige werkvloer bij de werkgever ligt. Er is wet- en regelgeving die werkgevers handvatten biedt om dit soort gedrag in grote mate te voorkomen. Waar gaat dit mis? Waarom kan zo’n situatie zo lang bestaan?

Risicofactoren onveilige werkvloer

Gebrek aan diversiteit onder leidinggevenden, langdurige dienstverbanden met leidinggevenden waardoor kans op cultuurveranderingen minimaal zijn, gebrek aan inclusie onder personeel, flexibele contracten als geldende standaard, grote machtsverschillen, frontfiguren op een voetstuk, slecht betaalde freelancers, informele werksfeer, onregelmatige werkuren; al deze elementen kunnen een grensoverschrijdende cultuur veroorzaken en langdurig in stand houden.

Beleid en handhaving

Ook en misschien wel met name in de cultuur- en mediasector zijn deze risicofactoren alom aanwezig. Ondanks deze kennis leidt dit nog tot weinig daadkracht bij werkgevers om zelf te handelen en onderzoek te doen naar de werkcultuur. En zelf aan de slag gaan met fair practice en diversiteit en inclusie. De Kunstenbond en de Creatieve Coalitie zijn van mening dat OCW met tools en handhaving van de gedragscodes een flinke verbetering van de veiligheid van de positie van werkenden zou kunnen realiseren. Daarover zijn we dan ook met OCW in gesprek.

Wat de Kunstenbond voor je kan doen

Leden van de Kunstenbond kunnen erop aan dat de vertrouwenspersonen van Mores je in vertrouwen bijstaan als je slachtoffer of omstander bent van ongewenste omgangsvormen en grensoverschrijdend gedrag.

Als lid van de Kunstenbond kun je ook altijd terecht bij onze helpdesk met vragen of klachten over ongewenste arbeidsomstandigheden, individuele problemen met je werk- of opdrachtgever of als er op jouw werkvloer structureel een onveilige sfeer is. De Kunstenbond heeft juristen in dienst die je kunnen bijstaan. Wij hebben de expertise en het netwerk om voor jou in de bres te springen en echt iets te veranderen. Neem contact op met onze helpdesk en we maken er werk van.

De Kunstenbond gaat de komende tijd vaker publiceren over de verantwoordelijkheid van werkgevers en de rechten van werkenden. Abonneer je op onze nieuwsbrief of sociale media om op de hoogte te blijven.

Lees ook: Betrouwbaarheid meldpunt Mores niet in geding

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Volg de Kunstenbond ook hier