Hoezo Kunstenbond een Amsterdamse bond? In november 2017 zijn we met het State of the Art programma in Nederland op pad geweest om zoveel mogelijk leden en geinteresseerden te ontmoeten.  In Utrecht, Groningen en Rotterdam kon je speeddaten met onze specialisten en deelnemen aan een interactief avondprogramma. Op maandag 18 december sluiten we de tour af in Eindhoven. Je kan nog kaarten boeken!

Schrijven wat je bedoelt in Utrecht met Joep Luyckx

Bedenk een woord. Arbeidsmarktagenda? Nee, daar heb ik geen duidelijk plaatje bij. Stoel? Prima. Maak daar een zin mee. Dan een alinea. En plaats daar een pakkende kop boven. Na een uur schrijven op de geeltjes rollen de mooite teksten uit de groep. “Ongeloofelijk dat je zo snel tot een goede tekst kan komen als je je linkerhersenhelft uitschakelt”

Vind jij het ook zo leuk om te schrijven? En wil je misschien de Kunstenbond redactie versterken? Stuur dan een mailtje naar communicatie@kunstenbond.nl

Tarief berekenen in Rotterdam – Karin Boelhouwer, belangenbehartiger kunsteducatie @Kunstenbond

Eerst speeddaten!
Mijn Rotterdam ‘experience’ bestond uit twee delen. In de middag had ik met zes kunstenaars een afspraak op de Willem de Koning Academie tijdens onze Speeddates. Vragen als “Hoe krijg ik dit idee gefinancierd? Welk tarief kan ik vragen? Hoe stel ik een contract op?” waren de ingrediënten voor zes boeiende gesprekken over kunst, de opleiding en het “vak”. En praten over financiering van je werk, de tijd die je erin steekt, heel vanzelfsprekend is dat niet. Voor de één was het helemaal nieuw, voor de ander (nog) niet interessant, en voor de derde zelfs een brug te ver….

Geld Telt
‘s Avonds waren we te gast bij TENT, geweldige plek voor tentoonstellingen, debatten en meer aan de Witte de Withstraat. Alex Jacobs presenteerde er zijn Bcademie, waarop vers afgestudeerde beeldend kunstenaars wegwijs worden in de zakelijke kant van het vak. Kevin de Randamie introduceerde zijn Business School for Creatives, die kunstenaars laat werken aan hun businessplan. Eigen ervaringen van vallen, opstaan en weer doorgaan liggen ten grondslag aan de passie waarmee deze mannen hun ervaringen delen. Later sprak ik met de zaal over hoe je je tarief kunt vaststellen: denk aan je verzekering, vergeet je huur niet, de belasting…. Voor de kunstenaar die met passie werkt niet per se leuk, wel belangrijk! Weten wat je waard bent check je op de tariefchecker van de Kunstenbond.

Daten in Groningen  met Karine Hustinx, marketing & communicatie @ Kunstenbond

Leuk je te ontmoeten 
Een plek, een tafel, een stoel, meer is er niet nodig om in gesprek te gaan. Ik installeer me vandaag bij het Centrum Beeldende Kunst in Groningen. Overal hangen en staan kunstwerken maar ik zit in een lege expositieruimte. Mijn eerste date loopt op me af. Wat leuk je hier te ontmoeten!

Wat is je vraag? vraag ik. 
“Ik ben al een poosje bezig met mijn website maar het wil maar niet opschieten.
Het komt omdat ik verschillende dingen doe: Ik maak werk, ik geef workshops en ik geef les. Wat zet ik nu op de voorgrond? En ik hoor van iedereen dat ik iets met Facebook en Instagram moet. Maar hoe doe ik dat op een goede manier?”

Ga het gewoon doen! 
Heel herkenbaar, al die afwegingen die je in je hoofd maakt. En al die goedbedoelde adviezen van je omgeving. Soms kunnen ze behoorlijk belemmerend werken. Tip: ga op zoek naar de rode draad in je werk en vertel daar over. Hoe je het maakt en in welke vorm volgt daarna van zelf. En kies een simpele (WordPress) template en bouw die later uit. Begin vooral en kijk wat er werkt.

Wil jij ook een keer een vraag voorleggen aan een van onze specialisten? Maak een afspraak.

Tarief berekenen in Groningen met Peter van den Bunder, belangenbehartiger @ Kunstenbond

Het leuke in Groningen was dat er meer mensen in de zaal zaten dan zich hadden aangemeld. Cultuurdingetje: als een Groninger zegt dat hij komt dan is hij er ook. In de prachtige zaal van Kunstacademie Minerva ook veel studenten van de opleiding. “Ik heb nog nooit zo veel praktische handvaten gekregen, super fijn zo’n training over tarieven berekenen, dat leren we niet op de opleiding”

Wist je dat je als student gratis lid kan worden van Kunstenbond? Word ook lid.