Op maandag 12 maart jl. presenteerde de nieuwe Minister van Cultuur, Ingrid van Engelshoven, haar Cultuurbrief waarin zij de hoofdlijnen van het cultuurbeleid uitstippelt. De toon van de Minister is positief en gemeend: “kunst en cultuur zijn zuurstof voor de samenleving. En zuurstof hebben we allemaal nodig”. “Onze cultuur verdient het om in volle bloei te staan.” Zij heeft bovendien 405 miljoen extra om uit te geven.

Een sterke sector

De minister wil een sterke sector en redelijke beloningen. Dit wil zij graag in samenwerking met ‘de Regiegroep’ doen. En daar zitten wij als Kunstenbond in. Dus dat is mooi! Ze wil ook serieus kijken naar de uitvoering van de motie “onderhandelen namens zelfstandigen mogelijk maken”. Dit is nu nog bij wet verboden. Als Kunstenbond waren we nauw betrokken bij deze motie. Belangrijk dat dit nu eindelijk lijkt te gebeuren.

 

Zijn we dan helemaal niet kritisch meer? Jazeker wel!

De verdeling van het geld is wat scheef. Er gaat 325 miljoen naar erfgoed en monumenten, vooral ‘oude’ en bestaande kunst en cultuur. Maar 80 miljoen, een kwart daarvan, gaat naar de makers en uitvoerende kunstenaars van nu.  

De minister lijkt zich bij het onderwerp ‘arbeidsmarktagenda’ erg afwachtend op te stellen. Ze legt de bal vooral bij de sector zelf. Onze ervaring is helaas dat het dan blijft hangen bij – al dan niet serieus bedoelde – goede bedoelingen. Codes en richtlijnen helpen, maar worden ook makkelijk weer aan de kant geschoven. Eerlijke tarieven moeten sowieso en staan voor ons los van eventuele subsidieverhogingen.

 
Wat kan jij doen?

Wij zitten volop goede ideeën voor verbeteringen. In het grote plaatje zien we onze rol in het verenigen van zoveel mogelijk vak- en beroepsverenigingen in de sector. Gezamenlijk en met één stem kunnen gaan we staan voor de belangen van onze sector.

Voor nu gaan we keihard aan de slag om te zorgen dat die 80 miljoen écht ten goede komt aan de makers en werkenden in de sector. Een redelijk tarief en een betere onderhandelingspositie, dat is waar we voor gaan! 

Met een brede basis staan wij daarbij sterker. Doe mee en zorg dat je collega’s zich ook bij ons aansluiten. Dit is het moment.