In de culturele en creatieve sector zijn professionals regelmatig noodgedwongen schijnzelfstandig. Werkzaam op basis van onwettelijke opdrachtovereenkomsten, met structurele onderbetaling en slechte arbeidsvoorwaarden tot gevolg.

Kunstenbond wil een einde maken aan deze vorm van uitbuiting in onze sector en volgt de rechtsspraak op dit gebied dan ook op de voet. Afgelopen oordeelde de rechter: Taxichauffeurs van Uber zijn geen zzp’ers maar werknemers. Heeft deze uitspraak gevolgen voor professionals in de culturele en creatieve sector?

rechter oordeelt: dienstverband ongeacht intenties

Taxichauffeurs die via Uber hun diensten aanbieden zijn schijnzelfstandig. Het zijn feitelijk werknemers en moeten volgens de taxi-cao betaald worden, zo oordeelde de rechter in de rechtszaak die collega vakbond FNV aanspande tegen het platform Uber. Het feit dat er veel Uberchauffeurs eigenlijk liever zzp’er blijven, illustreert wederom dat de intentie van opdrachtgever en -nemer niet leidend is in de vraag of er sprake is van een dienstverband.

Het vonnis leest als een bevestiging, het sluit naadloos aan bij het oordeel in de rechtszaak die Kunstenbond won omtrent schijnzelfstandigheid bij Het Balletorkest.

Toets jouw contract

Jij of je opdrachtgever kunnen zelf niet bepalen of er sprake is van een arbeidsovereenkomst of een opdrachtovereenkomst. De criteria van een arbeidsovereenkomst en de verplichtingen aan de werkgever die hiermee samenhangen, zijn per wet geregeld. Met dit eenvoudige model van de Kunstenbond kun jij toetsen of jouw contract eigenlijk een arbeidsovereenkomst is.

Geen onderhandelingsruimte voor professionals

In het eerste opzicht lijkt de verhouding tussen (schijnzelfstandig) werknemer en werkgever bij platforms als Uber nauwelijks te vergelijken met arbeidsrelaties op de culturele werkvloer. Toch zijn er ook grote overeenkomsten: mensen worden, ondanks hun schijnbare zelfstandigheid, niet in staat gesteld te onderhandelen over hun arbeidsvoorwaarden. En deze mensen krijgen veel minder betaald voor hetzelfde werk dan hun  collega’s in loondienst.

samen staan we sterker

Kunstenbond strijdt voor eerlijke betaling van alle werkenden in de culturele en creatieve sector. Schijnzelfstandigheid gaat vaak gepaard met structurele onderbetaling. Dat moet stoppen. Sluit je aan en strijd met ons mee.

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!