Vanaf 23 januari geldt in Nederland een avondklok. Vanaf 21 uur tot 4.30 uur mag je alleen naar buiten als dit noodzakelijk is. Bij overtreding krijg je een boete van 95 euro.

Niet naar buiten dus.. Maar wat is noodzaak? 

Uiteraard mag je voor spoedeisende medische hulp naar buiten. Ook mag je je hond uitlaten en MBO, HBO en WO studenten mogen tentamens bijwonen.

Werk kan in sommige gevallen noodzakelijk zijn. Bijvoorbeeld als je ’s nachts moet filmen, of als je gaat optreden in een live tv programma.

Hieronder vind je een link naar de site van de overheid waarop de exacte regels staan uitgelegd.


Wel naar buiten? Neem een verklaring mee.

Als je buiten bent zonder hond of medische noodzaak, dan moet je een verklaring kunnen overleggen. Op de site van de Rijksoverheid staan nu twee standaard verklaringen: de eigen verklaring en de werkgeversverklaring. Die laatste is nodig als je voor je werk op pad moet. De werkgeversverklaring moet door je werkgever worden ingevuld. Zzp’ers vullen deze werkgeversverklaring voor zichzelf in.  Naast de werkgeversverklaring heb je altijd ook je eigen verklaring bij je.

De verklaring kun je hiernaast downloaden.

Eigen verantwoordelijkheid 

Voor zzp’ers geldt dus dat je zelf de noodzaak van je werkzaamheden moet duiden op de werkgeversverlaring. Gebruik hierbij je gezonde verstand. De maatregel is er niet voor niets en we willen er allemaal zo snel mogelijk vanaf. We begrijpen heel goed dat persoonlijke noodzaak (bijvoorbeeld simpelweg om geld te verdienen) soms heel prangend is. Maar doe dit echt zoveel mogelijk overdag, de vuistregel is dat je werkzaamheden niet op een ander tijdstip vervuld kunnen worden.

We raden onze leden aan om niet bewust de randjes van deze maatregel op te zoeken.

Kijk op de site van de rijksoverheid voor de officiële richtlijnen.

Coverfoto: Jon Tyson, Unsplash