Aan de vooravond van de onderhandelingen over de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zzp’ers, lichten wij een aantal mogelijkheden uit zoals die er nu zijn. Deze nemen wij mee naar het AOV-overleg met de FNV.

De mogelijkheden om zelf je AOV te regelen

Een alternatief voor een kortetermijnoplossing in de eerste twee jaar, is een collectieve oplossing. Voor veel zelfstandigen lijkt dit een aantrekkelijke vorm van verzekeren, vanwege de relatief lage kosten in vergelijking met reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Deze vorm van verzekeren kan in de eerste twee jaar van het verzuim een oplossing zijn, maar bij arbeidsongeschiktheid voor langere termijn niet.

Deelname broodfonds of vergelijkbaar fonds

Het ‘broodfonds’ is een door en voor ondernemers ontwikkelde collectieve voorziening voor arbeidsongeschiktheid. De bekendste is Het Broodfonds, dat begeleiding biedt bij het oprichten van individuele groepen. Deze groepen bestaan uit minimaal twintig tot maximaal vijftig ondernemers die elkaar kennen, vertrouwen en steunen bij ziekte.

Hiervoor wordt elke maand een vast bedrag opzijgezet dat bij het inkomen past. Wie een hogere schenking wil, legt ook meer in. Wie langdurig ziek is, ontvangt schenkingen om van te leven. De maximumduur is twee jaar. In de meeste gevallen zijn ondernemers binnen deze tijd alweer aan het werk. De eerste maand is het eigen risico.

Alternatieve ‘broodfondsen’

Niet elke ondernemer heeft de mogelijkheid om meteen in een netwerk te komen met twintig andere ondernemers. Daarom zijn er ook alternatieve broodfondsen. Een partij als CommonEasy geeft de mogelijkheid zelf de dekkingsgraad vast te stellen. Bijvoorbeeld na hoeveel dagen verzuim en tot hoe lang je een uitkering wilt krijgen. De prijs die je betaalt hangt af van de dekking die je gekozen hebt. Bij SmartFund, een stichting zonder winstoogmerk, bepalen deelnemers zelf de condities. Zoals de hoogte van de donatie, het risicoprofiel, de wachttijden, het aantal deelnemers en de juridische organisatievorm.

De SamSamkring

De SamSamkring is een landelijke vereniging en is niet verbonden aan de broodfondsen. Het is ook geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Net als bij het broodfonds betaal je geen premie, maar spaar je. Het gespaarde geld blijft van jou, en je kunt precies zien wat er met jouw geld gebeurt op je bankoverzicht. Er wordt niet uitgesloten op basis van chronische ziektes, ziektegeschiedenis of gezondheidsrisico’s. De belangrijkste verschillen met een broodfonds is dat de SamSamkring geen wachtlijst kent, het geschikt is voor hoge en lage inkomens, er anonimiteit is en SamSam wordt beordeeld en ondersteund door een arbodienst. De bestuurstaken zijn verder uitbesteed aan professionals en je kunt wanneer je wilt opzeggen.

Lees hier meer over:

Het Broodfonds: https://www.broodfonds.nl/

CommonEasy: https://www.commoneasy.nl/

SmartFund:  http://www.smartfund.nl/

SamSamkring: https://www.samsamkring.nl/