Donderdag spreekt de Utrechtse gemeenteraad over het dreigende faillisement van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Er zijn grote zorgen over het voortbestaan van een amateurkunstaanbod in de Gemeente Utrecht.

In een brandbrief aan de Utrechtse gemeenteraad doen de Kunstenbond en het UCK een beroep op een fatsoenlijke afhandeling: ‘De gemeente wenst continuïteit van het amateurkunstaanbod en een goede overgang voor het gedupeerde personeel van het UCK, maar maakt een zorgvuldige afwikkeling tegelijkertijd onmogelijk, doordat zij zichzelf op geen enkele manier verantwoordelijk acht en naar eigen zeggen geen risico wil nemen.’

Het personeel van het UCK zal samen met de Kunstenbond en AVV drie afzonderlijke rechtszaken gaan starten om het college tot andere gedachten te brengen. De stukken voor de eerste rechtszaak zijn inmiddels bij de rechtbank ingediend.

Kunstenbond dient collectief verweer in

De Kunstenbond diende bij het UWV een collectief verweer in tegen het ontslag van medewerkers. Op de raad en het college doet de Kunstenbond nogmaals het appèl om eventuele transitiekosten te vergoeden. Red de scholing voor amateurkunst in Utrecht en wees zuinig op de trouwe medewerkers.

Beeld: Reliefs door Thérèse van Hall, 1925, gemaakt voor de jongens- en meisjesschool van de Hervormde Gemeente, Domplein 4-5 in Utrecht, wikimedia