4 november 2022 verscheen ‘De kracht van creativiteit’, een meerjarenbrief waarin staatssecretaris Uslu haar strategie voor de culturele en creatieve sector uiteenzet. De Kunstenbond herkent zich goed in de inhoudelijke inzet van Uslu, maar mist de scherpe keuzes die nodig zijn om onze gedeelde fair practice ambities waar te maken.

Uslu zet in op de punten die de Kunstenbond belangrijk vindt. Ze geeft aan te staan voor een sterke culturele en creatieve sector. En zet in op toegankelijkheid, inclusie, cultuureducatie en participatie. Als eerste noemt zij daarbij de culturele en creatieve professional en zet werkenden en makers centraal: “een sterke sector kan niet zonder een gezonde arbeidsmarkt en een eerlijke beloning.” Fair practice en fair pay moeten concreet worden gemaakt. En hier zijn we natuurlijk heel erg blij mee: het is de centrale inzet van de Kunstenbond.

Om de omvangrijke en veelvormige problematiek rondom de arbeidsmarkt op te lossen is meer nodig dan impulsen (19.1 miljoen tot en met 2024) en daarna 34,1 miljoen structureel. Op een totaalbudget van 170 miljoen euro is een scherpere keuze mogelijk. De druk komt nu bij werkgevers en werkenden zelf te liggen. De vraag is of dat reëel is.

Eindelijk zijn er nu structurele middelen en kan het jarenlang groot achterstallig onderhoud eens worden aangepakt. De Kunstenbond neemt deel aan de ketentafels om tot eerlijke tariefrichtlijnen en bindende afspraken te komen. Het goed dat Uslu deze tafels en Platform ACCT ondersteunt.  Harde afspraken van sociale partners zijn met passende jaarlijks geïndexeerde budgetten van opdrachtgevers en financiers de sleutel tot een gezonde arbeidsmarkt.

De meerjarenbrief en alle bijlagen vind je hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?