Waar let je op in samenwerkingsverbanden? Ben je concurrent of collega?

In V*KTV #4: ARTIST VS ARTIST, SOLO OF SAMEN komt de dynamiek tussen kunstenaars aan bod. Wanneer mag je jezelf kunstenaar noemen en hoe zit het met de onderlinge concurrentie? Wat is het voordeel van het bundelen van krachten en hoe betrek je omstanders bij sociale vraagstukken? We verkennen deze vragen omtrent kunstenaarschap, concurrentie en collectieven.

Na de feestelijke première sloten we de avond af met een inspirerend nagesprek, gemodereerd door Marélise Pollard. Onze gasten waren Selby Gildemacher (bekend als PIEK!), Wiesje Peels, en haar zoon Lytse van Nest.

Dit gesprek bracht niet alleen goede verhalen naar boven, het gaf ook inzicht in de waarde van samenwerken. En zoomde in op het belang om zorgvuldig na te denken over hoe je dit aanpakt. Coproduceren gaat niet alleen om zakelijke overwegingen, maar ook om persoonlijke klik en verbinding. Samenwerkingen moet zowel op persoonlijk vlak als op zakelijk gebied kloppen om succesvol te zijn. Meer lezen? Hier vind je een checklist rondom samenwerken.

Selby Gildemacher (PIEK!)
Sinds 1996 opereert Selby Gildemacher onder de naam PIEK! en maakt hij dynamische multidisciplinaire kunst. Het interactieve werk van PIEK! omvat een humoristische en ironische kijk op de hedendaagse samenleving.

Wiesje Peels en Trijntje Keijser (Nest)
Natuur en verbeelding staan centraal in het werk van moeder Wiesje en dochter Trijntje. Hun doorlopende project Nest bestaat uit foto’s, tekst, tekeningen en ruimtelijk werk. Ze schetsen een wereld gebaseerd op de natuur, verhalen uit hun eigen leven, inspiratiebronnen uit literatuur, film en podiumkunsten.

Domenique Himmelsbach de Vries
Himmelsbach (Domenique Himmelsbach de Vries) is sociaal kunstenaar en ideeëngenerator. Hij maakt monumenten voor ongeschreven geschiedenissen en toekomsten, doet ludieke campagnes en pleegt guerrilla-interventies. Recentelijk won hij Museum Het LAM’s Art Entrepreneur Award en omroep MAX televisieprogramma ‘De Nieuwe Vermeer’.

Marélise Pollard
Marélise Pollard is kunsthistoricus met een specialisatie in de kunstmarkt en de technische aspecten van kunst: denk bijvoorbeeld aan materiaalgebruik, conservering en materiële duurzaamheid. Ze volgde de bachelor kunstgeschiedenis en de masters ‘Conservation & Restoration of Cultural Heritage: Technical Art History’ aan de Universiteit van Amsterdam en ‘Kunst, Markt en Connaisseurschap’ aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Momenteel is ze Cultureel Programmeur en Community Manager bij Broedplaats Bogotá in Halfweg. In deze broedplaats huren diverse kunstenaars, designers, muzikanten en creatieve ondernemers een werkruimte. Voorheen werkte ze voor Young Collectors Circle, ArtTable Nederland, de Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst (KVVAK) en Veilinggebouw de Zwaan.