Het kabinet heeft besloten dat veel van de strenge coronamaatregelen per 26 juni 2021 komen te vervallen. Heel fijn dat er weel veel mogelijk is. In de euforie zou je haast vergeten dat er wel nog behoorlijk ingrijpende voorwaarden aan de heropening kleven.

Anderhalve meter, tenzij..

We gaan in principe weer terug naar vorige zomer. De cultuursector heeft verschillende brancheprotocollen opgesteld waarmee men veilig aan cultuurbezoek en beoefening kan doen. Deze protocollen zijn ook nu weer van kracht. Dat wil zeggen: alles op anderhalve meter, met looproutes, vaste zitplekken, registraties, etcetera. Tijdslots reserveren is niet meer verplicht.

Mondkapjes zijn niet meer verplicht, als er voldoende afstand bewaard kan worden.

Er zijn geen beperkingen meer op het aantal bezoekers dat je thuis mag ontvangen. Mits: anderhalve meter afstand.

Thuiswerken is niet langer meer de norm. Ook hier geldt dat anderhalve meter wel in acht genomen moet worden.

Het grote verschil met vorige zomer, zit hem in de grote vaccinatie dichtheid en de infrastructuur van toegangstesten. Er is nu veel meer mogelijk ALS een organisatie met de coronacheck app controleert of een bezoeker volledig gevaccineerd is, of in de afgelopen 40 uur een negatieve coronatestuitslag heeft gehad.

We mogen weer samen zingen en blazen

Vanaf 26 juni is ook het verbod op samen zingen, blaasinstrumenten bespelen en schreeuwen opgeheven. Wel wordt geadviseerd om meer dan anderhalve meter afstand te houden wanneer dit binnen gebeurt.

Muziekscholen en andere plekken waar cultuureducatie en beoefening plaatsvindt mogen weer open. Mits: anderhalve meter afstand.

we mogen weer samen dansen

Vanaf 30 juni is het onder voorwaarden toegestaan om met veel mensen samen te komen. Ook vervalt de avondklok voor alcoholverkoop. Evenementen mogen weer ‘normaal’ doorgang vinden en zelfs de nachtclubs kunnen eindelijk weer open. Het is wel verplicht om alle bezoekers te controleren via een coronacheck app. Als jouw QR code je gezond verklaart, mag de organisatie je naar binnen laten.

Testen voor toegang

Overal geldt vanaf juli (en deels al vanaf 26 juni) dat alle beperkingen vervalen door gebruik te maken van toegangstesten.

De corona check app laat zien of een individu onlangs een negatief testresultaat heeft gehad. Let wel op: het testresultaat moet afstammen van een test die via de speciale testinfrastructuur ‘testen voor toegang’ is afgenomen. GGD resultaten zijn niet geldig. Hier vind je de infosheet over de maatregel met betrekking tot evenementen. Voor organisatoren die met testen voor toegang willen werken heeft de Rijksvoorlichtingsdienst hier het een en ander uiteengezet. Interessant feitje: deze testresultaten zijn dan weer niet geldig als je op reis wil.

Mensen die volledig gevaccineerd zijn en mensen die de afgelopen maanden covid hebben gehad en weer hersteld zijn, kunnen ook met de corona check app aantonen dat ze veilig naar binnen mogen.

Testen en Reizen

Er is ook verlichting voor mensen die voor hun werk of privé naar het buitenland willen. Voor internationaal reizen kan men gratis tests doen. Lees er hier alles over.