Wie keren er (niet) terug?

De Kunstenbond zocht uit wie er straks voor cultuur gaan strijden in de kamer. Het eerste dat opvalt is dat Gunay Uslu niet op een verkiesbare plek staat. Zij is lijstduwer op de lijst van D66 en heeft aangegeven niet terug te keren in de  politiek. Andere bekende gezichten keren ook niet terug: Lucille Werner van het CDA, Roelof Bisschop van de SGP en Jorien Wuite trekken zich alledrie terug uit de politiek. Ook veteraan-cultuurvoorvechter Peter Kwint keert helaas niet terug.

Wie zijn er nog wel verkiesbaar, en maken een kans om (weer) woordvoerder cultuur te worden? Opnieuw verkiesbaar zijn Christine Teunissen van de PvdD, Lisa Westerveld en Mohammed Mohandis van Groenlinks-PvdA. Ook Martin Bosma van de PVV en Pim van Strien van de VVD stellen zich opnieuw kandidaat.

Als we af moeten gaan op de peilingen dan lijkt het erop dat het alleen voor Pim van Strien echt spannend wordt of hij terugkeert in de Kamer, hij staat op plek 34 van de VVD-lijst. Ook ChristenUnie-kamerlid Stieneke van der Graaf staat op een vrij lage plek: ze is de nummer 9 van lijst. De andere opnieuw verkiesbare kandidaten staan hoog genoeg op de lijst om opnieuw in de Tweede Kamer te komen. Of zij dan opnieuw het woord gaan voeren over cultuur hangt af van de interne portefeuilleverdeling van iedere fractie. Van de nieuwe namen valt op de lijst van het CDA nummer 9 op: Hanneke Steen. Zij studeerde even klarinet aan het conservatorium en wilde dirigent worden.  De nummer 6 op de lijst van D66 is Ilana Roderkerk, zij heeft ook een culturele achtergrond als actrice en in de kunsteducatie. Omdat GroenLinks en PvdA samen een fractie gaan vormen met valt er nog een ervaren cultuurwoordvoeder af. De nieuwe Kamercommissie Cultuur zal dus straks uit veel nieuwe gezichten bestaan, zoveel is nu wel zeker.

Weet wat je stemt 

De kandidatenlijsten zijn vastgesteld, de Tweede Kamer is met reces, en de verkiezingsdebatten zijn begonnen. Inmiddels hebben alle partijen een programma gepubliceerd. Een overzicht van alle programma’s en cultuurparagrafen vind jehier. Om standpunten en partijen te vergelijken kun je stemhulpen invullen. In de stemwijzer zitten 30 stellingen, waaronder ook een cultuurstelling: moet de overheid meer geld geven aan scholen voor lessen in kunst en cultuur?

Wat doet de Kunstenbond? 

De kunstenbond heeft de afgelopen zomer inbreng geleverd bij de programmacommissies van de verschillende partijen. Wij willen dat er geïnvesteerd wordt in fair pay, en dat het verplicht wordt om dit toe te passen. En dat cultuur verankerd wordt in de wet, er verplicht collectief beheer komt van auteursrechtelijk materiaal online en een investeringsplicht in cultureel aanbod. Ook pleitten we voor verbetering van de arbeidsmarkt en voor behoud van het lage btw-tarief op cultuur. Dat laatste punt werd tijdens afgelopen Prinsjesdag al ingewilligd door het demissionair kabinet. 

Het Collectieve Creatieve Cultuurdebat: 15 november in Utrecht 

Op 15 november organiseert de Kunstenbond met anderen in TivoliVredenburg het grote Collectieve Creatieve Cultuurdebat met kandidaat Tweede Kamerleden. Het Cultuurdebat wordt voorafgegaan door een openbaar afscheidsgesprek met staatssecretaris Uslu. 

Volg de Kunstenbond ook hier