Maak van cultuur een politieke prioriteit

Deze zomer hebben deelnemende partijen zich gebogen over mogelijke kandidaten en verkiezingsprogramma’s. De Kunstenbond heeft de programmacommissies van input voorzien. Een gezonde cultuursector moet voor alle partijen een politieke prioriteit zijn en verankerd worden in de wet. Wij willen bijvoorbeeld dat er geïnvesteerd wordt in Fair Pay én dat het verplicht wordt om dit toe te passen. Daarnaast moet er verplicht collectief beheer komen van auteursrechtelijk materiaal online en moet het streamingdiensten verplicht worden om te investeren in Nederlands cultureel aanbod. Ook moet de arbeidsmarkt verbeterd worden en het lage btw-tarief worden behouden.

Inmiddels hebben de meeste partijen hun conceptprogramma’s gepubliceerd. Een overzicht van alle programma’s en cultuurparagrafen vind je hier.

Laat je horen op het partijcongres

Bij de meeste partijen zijn nu de leden aan zet. Ben je lid van een politieke partij? Dan kun je invloed uitoefenen op het programma. Hoe dat precies in zijn werk gaat verschilt per partij. Vaak kunnen er wijzigingsvoorstellen worden ingebracht en wordt daar op een congres over gestemd. Het weekend van 23 en 24 september staan er heel veel politieke congressen gepland: CDA, VVD, BBB, SP, VOLT en PvdD houden dan hun ledenbijeenkomst.

Een congres biedt vaak ook een goede ingang om contacten op te bouwen of te onderhouden en kunst en cultuur onder op de agenda te houden. Op congressen komen niet alleen landelijke politici, maar ook veel wethouders en gemeenteraadsleden. Als je wil weten wanneer jouw partij een congres organiseert, kun je dat het beste checken op de website van de betreffende partij.

Meer weten over hoe de cultuurlobby werkt? Luister dan deze aflevering terug van de Kunst & Bondcast.

GA MET ONS IN GESPREK

Aanstaande vrijdag 22 september is er een online bijeenkomst voor leden van de Kunstenbond. Met Prinsjesdag, de politieke beschouwingen en de verkiezingen op komst is er in de politiek een hoop in beweging. Wat gebeurt er in Den Haag? Wat staat er in de cultuurbegroting van volgend jaar? Welke gevolgen hebben de verkiezingen voor de basisinfrastructuur 2025-2028? Welke punten of ideeën wil je meegegeven aan de Kunstenbond voor de lobby? Over deze onderwerpen praten we je bij en kunnen jullie eigen ervaringen delen en uitwisselen.
De bijeenkomst vindt plaats op Zoom, van 10:00-11:00 uur op vrijdag 22 september. Wil je erbij zijn? Meld je dan aan!
Kunstenbondcollega’s Ronald Gijsbertsen (directeur), Peter van den Bunder (belangenbehartiger beeldende kunst & zzp’ers), Klaartje Wouters (marketing en communicatie) en Evelien Stoffels (marketing en communicatie) schuiven online aan. Daarnaast natuurlijk leden van de Kunstenbond die net als jij willen meepraten over dit onderwerp.
Je kunt je aanmelden vóór aanstaande donderdag 21 september om 10:00 uur. Wij sturen vlak voordat de sessie begint een link naar je e-mailadres waarop je kunt deelnemen op je computer of smartphone. Je hoeft van te voren geen account aan te maken om deel te nemen.

Word lid!

 

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!