Opnieuw is er in de landelijke media aandacht voor de unfaire behandeling van kunstenaars die deelnemen aan populaire tv-programma’s als De Nieuwe Vermeer en Sterren op het Doek. Ditmaal niet dankzij een meldpunt en brief van de Kunstenbond, maar dankzij een ludieke actie van oud-deelnemers.

Lees bijvoorbeeld deze treffende column van Anna van Leeuwen in de Volkskrant: de NPO maakt misbruik van kunstenaars 

Excuses voor oneerlijke behandeling

Afgelopen week kwam er bij de redactie van verschillende landelijke media een persbericht binnen met de titel: Omroep Max en Helder bieden excuses aan voor tekortschieten in beloften aan winnende kunstenaars van tv-programma De Nieuwe Vermeer.  

Het bericht werd opgepakt door verschillende media, maar na korte tijd weer offline gehaald op verzoek van de omroep en het productiebedrijf. Het bleek een actie van een aantal kunstenaars om aandacht te vestigen op de unfaire gang van zaken rondom het programma.

tariefafspraken zijn nodig

De Kunstenbond probeert al enige tijd met Omroep Max tot eerlijke tarieven te komen voor kunstenaars die deelnemen aan programma’s van de publieke omroep zoal Sterren op het Doek en De Nieuwe Vermeer. Tot op heden is dat helaas beperkt succesvol. De bizar lage vergoedingen van Sterren op het Doek zijn naar aanleiding van onze kritiek enigszins opgekrikt, maar nog steeds volstrekt onvoldoende. Blijk van enige interesse in het belang van de deelnemers blijft tot op heden uit.

professionals afgescheept met valse beloften

De omroep, die kunstenaars nota bene vaak zelf benadert om deel te nemen aan diverse programma formats, scheept de professionele kunstenaars van Sterren op het Doek af met een onkostenvergoeding, bij De Nieuwe Vermeer is zelfs dat nog teveel gevraagd. Men betaalt niet voor de tijd die deelnemers in het programma steken of voor het intellectueel eigendom dat men zich contractueel toeëigent.

Zelfs het veelgebruikte excuus dat men het voor ‘exposure ‘moet doen, gaat bij De Nieuwe Vermeer niet op: alleen voornamen van deelnemers en winnaars worden gepubliceerd. De contracten voor Sterren op het Doek zijn ook nog steeds ver onder de maat.

tariefafspraken muzikanten

De Kunstenbond maakte een jaar geleden tariefafspraken met de NPO voor muzikanten die een optreden verzorgen in programma’s op de publieke omroep. Een dergelijke actie streeft de Kunstenbond ook na als het gaat om beeldend kunstenaars.

Deelnemend kunstenaars: meld je als je een contract krijgt

Ben of ken jij een kunstenaar die van plan is om deel te nemen aan een NPO programma? Klopt dan vóórdat je je contract tekent aan bij de Kunstenbond. Het liefst komen jullie met zoveel mogelijk. Alleen dan wordt een gesprek over eerlijke contracten en tarieven voor Omroep MAX onvermijdelijk. Onze juristen gaan de onderhandeling over de voorwaarden met de omroepen graag aan!

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.