Twee musici die slachtoffer zijn van seksueel grensoverschrijdend gedrag door hun dirigent, kregen gisteren eindelijk formele erkenning dankzij het oordeel van het College van de Rechten van de Mens. De slachtoffers reageren opgelucht.

De zaak rondom Leusink kwam in 2018 al aan het licht, onder meer door een uitzending van Brandpunt+. Het feit dat de slachtoffers zich al die tijd in talloze bochten hebben moeten wringen voor erkenning is schrijnend.

Machtsverhouding maakt freelancers kwetsbaar

De ongelijke machtsverhouding tussen dader en slachtoffer in deze zaak is een typerende arbeidsrelatie binnen de culturele en creatieve sector. “Veel musici werkten bij Leusink op basis van freelance contracten en dat maakt dat je extra kwetsbaar bent.” aldus Peter van den Bunder, die betrokken was bij de uitzending van Brandpunt+. Het is ook goed dat het College met deze uitspraak bevestigt dat het seksueel intimiderende gedrag van een dirigent kan worden toegerekend aan de opdrachtgever als werkgever van de vrouw in kwestie. In dit geval is dat stichting KCN. Uit een klacht van de Kunstenbond bij de Arbeidsinspectie over seksuele intimidatie en het ontbreken van een veilig werkklimaat volgde dat de stichting hun procedures heeft aangepast.

Verplichting werkgever reikt verder dan papier

De Kunstenbond hoopt dat de uitspraak van het College een signaal is richting andere werk- en opdrachtgevers. Dat je op papier alles hebt ingedekt, betekent nog niet dat het werkklimaat veilig is voor je werknemers en freelancers. Bestuurders moeten scherp zijn op signalen over een sociale onveiligheid, zorgen voor de mensen die het werk doen is hun plicht als werkgever, ook als het om zzp’ers gaat.

Nieuw voorbeeld contract

De Kunstenbond heeft een nieuwe versie van de voorbeeld opdrachtovereenkomst gepubliceerd waar een bepaling is opgenomen die freelancers en hun opdrachtgevers bewust maakt van gewenste omgangsvormen. Leden kunnen hem hier downloaden. De andere voorbeeldovereenkomsten worden binnenkort ook uitgebreid met deze bepaling. Leden ontvangen hierover binnenkort bericht.

Leden wiens grenzen worden overschreden door hun werk- of opdrachtgevers, kunnen hun verhaal kwijt bij onze juristen. Dan kijken we samen wat we voor je kunnen doen. Neem contact op met de helpdesk van de Kunstenbond.

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!