De Kunstenbond heeft met de Taskforce culturele en creatieve sector een maatregelenladder opgesteld in voorbereiding op een eventuele nieuwe coronagolf. De ladder dient als inbreng voor de langetermijn corona aanpak van het kabinet. De sector trekt met de maatregelenladder een duidelijke lijn: wij gaan niet meer echt op slot en bij beperkende maatregelen hoort passende compensatie. Hierover wil de sector op voorhand afspraken maken met het kabinet.

geen zzp’ers meer tussen wal en schip

De overval van de eerste jaren corona hebben in de sector ongekend leed veroorzaakt. Met 46 weken volledige lockdown en 59 weken (fors) beperkende maatregelen, werd de sector stelselmatig genegeerd als het ging om versoepelingen van coronamaatregelen. Een onderbouwde basis lag hier nooit aan ten grondslag en er stond onvoldoende compensatie tegenover. Tienduizenden zzp’ers werden helemaal niet bereikt door coronasteun en hebben bij gebrek aan inkomsten hun oudedagsvoorziening opgegeten. De Kunstenbond eist dat deze groep alsnog gecompenseerd wordt voor hun onevenredig geleden coronaschade. Bij toekomstige coronamaatregelen moet het risico van vele werkenden tussen wal en schip vooraf worden afgedekt.

Het gebrek aan waardering en begrip van het vorige kabinet voor de culturele en creatieve sector dreunt nog wel even door. De Taskforce wil met de maatregelenladder eventuele nieuwe beperkingen vóór zijn en de grenzen van de sector aangeven.

Maatregelenladder

De maatregelenladder van de Taskforce is opgebouwd uit verschillende risiconiveaus (op basis van risico voor volksgezondheid), de daarbij afgewogen eventuele maatregelen per deelbranche (verdeed op basis van criteria als: staand/zittend publiek, binnen of buitenlucht) en de noodzakelijke compensatie en steun die vanuit de overheid geboden moet worden.  Bekijk de maatregelen ladder via onderstaande knop.

De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?

Volg de Kunstenbond ook hier