Willen jij en je collega zzp’ers sterk staan in de onderhandelingen over jullie gage? Kunstenbond onderhandelt nu ook collectief voor zzp’ers.

Een aantal Kunstenbondleden die als zzp’er musiceren in het orkest van een voorstelling van Stage Entertainment, trokken hiervoor aan de bel bij Pepijn ten Kate van de Kunstenbond.

Pepijn is direct om tafel gegaan met de werkgever en kwam na constructieve onderhandelingen tot een verbetering van de tariefafspraken.

nieuwe mogelijkheden Collectief onderhandelen zzp’ers

Na recente aanpassingen van de EU-regelgeving over het mededingingsrecht, kunnen zzp’ers in veel gevallen eindelijk legaal collectieve afspraken maken. Een grote mijlpaal voor de Kunstenbond, want collectief onderhandelen voor zzp’ers is sinds jaar en dag één van onze voornaamste lobbypunten. Bekijk deze lobbytijdlijn om te zien wat hieraan vooraf ging.

Dit is de eerste keer sinds de gewijzigde Europese regelgeving dat de Kunstenbond voor een specifieke groep zzp’ers onderhandelt over hun gages. Wel heeft de Kunstenbond al eerder in cao’s minimumtarieven voor zzp’ers afgesproken. Ruim een jaar geleden kwam de Kunstenbond al eens in actie bij de onderhandelingen over de tarieven voor de Kap en Grime medewerkers bij een podium voor opera en ballet.

Collectieve afspraken uitkomst voor creatieve zzp’ers

Veel zzp’ers in de cultuursector ervaren het als lastig om zelf in onderhandeling te gaan met hun opdrachtgever om arbeidsvoorwaarden en hogere tarieven te bedingen. Zzp’ers blijven zo vaak jarenlang tegen hetzelfde tarief werken, terwijl hun collega’s in loondienst elk jaar een loontrede omhooggaan en of cao-loonstijgingen kennen. Dit is oneerlijk en zeker in tijden van extreme inflatie erg schadelijk voor de economische positie van deze zzp’ers. Met collectief onderhandelen realiseer je een betere positie en ben je als zzp’er minder kwetsbaar.

De Kunstenbond helpt

Leden van de Kunstenbond die in een vergelijkbare positie zitten, kunnen contact opnemen met de ledenservice en wij springen voor je in de bres.

Zelf werken aan betere onderhandelingspositie kan ook door jezelf te trainen in gespreksvoering, door open gesprek aan te gaan met collega’s en door erg bewust te zijn van wat je waard bent. Gebruik bijvoorbeeld een van deze tools om je tarief te berekenen.

Toets je contract

Overigens is het vaak zo dat wanneer jouw collega’s in loondienst hetzelfde werk doen als jij als zzp’er, er wettelijke sprake kan zijn van loondienst en dus schijnzelfstandigheid. Toets hier of jouw contract eigenlijk wel terecht een overeenkomst van opdracht is.

De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.