Vanaf 18 januari kunnen producenten bij het Fonds Podiumkunsten een vergoeding aanvragen voor vrije producties die getroffen zijn door COVID-19. Deze regeling biedt financiële compensatie voor vrije producties waarvan uitvoeringen niet of maar gedeeltelijk volgens planning kunnen doorgaan.

De regeling is ook interessant voor musici, acteurs, dansers etc. die zelf een productie hebben opgezet en daar al boekingen voor hadden geregeld toen de Covid crisis uitbrak. Bijvoorbeeld een ensemble of act met een geannuleerde tour.

De compensatieregeling is bedoeld als tegemoetkoming in kosten die zijn gemaakt in de investeringsfase en die niet of slechts voor een deel kunnen worden terugverdiend uit de opbrengsten uit kaartverkoop (vergelijkbaar met de ijskastvoorraden van een horecaondernemer die niet meer kunnen worden verkocht). Door op deze manier het investeringsverlies te compenseren komt ruimte vrij om opnieuw te investeren in producties. Er is 40 miljoen euro beschikbaar voor de hele podiumkunstsector.

–        Aanvragers moeten beschikken over een rechtspersoon maar dat mag ook een stichting in oprichting zijn.

–        Als je al een productiesubsidie van het FPK ontvangt (waarmee jouw investeringen worden gedekt) kom je niet in aanmerking.

–        Je kunt compensatie vragen voor jouw investeringen met terugwerkende kracht vanaf 14 oktober 2020 tot 30 juni 2021. Het FPK vraagt om een speellijst en een aannemelijke planning van optredens in de komende maanden als je tot juni compensatie vraagt.

–        Het is een laagdrempelige aanvraagprocedure en je kunt de consulenten van het FPK bellen/mailen met je vragen.

–        Je kan hier de aanvraag online doen.

De deadline voor het indienen van een aanvraag is 5 februari 2021 om 17.00 uur.