Op donderdag 23 mei stemmen we voor een nieuw Europees Parlement. Elke stem telt en wij vinden het belangrijk dat onze achterban haar stem laat gelden. We helpen je graag een handje en proberen je wegwijs te maken in deze verkiezingen. 

Uit onderzoek blijkt dat meeste mensen in Nederland zich weinig betrokken voelen bij Europese verkiezingen. Uit ander onderzoek blijkt dat veruit de meeste Nederlanders de EU belangrijk vindt en er graag onderdeel van blijft. Dat lijkt niet met elkaar te stroken, maar eigenlijk is het niet zo vreemd. De EU is een gecompliceerd instituut met veel verschillende onderdelen, die op hun beurt verschillende bevoegdheden hebben. Dit heeft alles te maken met de vele landen die erbij betrokken zijn en de wetgeving die daaruit voortvloeit. Hierdoor gaat de besluitvorming langzamer en is het moeilijk te zien wat er eigenlijk gebeurt.  

Om vol vertrouwen je stem uit te brengen is het toch wel aardig om er meer van te weten. Wat is het Europees Parlement eigenlijk en wat doen ze daar precies? En waar kun je op letten bij het uitbrengen van je stem? 


Kunstenbondlid Anna Eijsbouts (DAMD) illustreert met de onderstaande korte film hoe democratie in Europa eruit ziet en wat jouw stem kan betekenen. 

Op naar de stembus dus! 

Lees op nu.nl  hoe de verkiezingen in Europa in zijn werk gaan. Wist je bijvoorbeeld dat niet alle Europeanen op dezelfde dag naar de stembus gaan? En wist je dat er een paar landen zijn, waaronder België, waar iedereen verplicht is te gaan stemmen?

Met een stemwijzer kun je aan de hand van een aantal stellingen kunt bepalen welke partij het beste bij jouw mening past.

Ook handig: LKCA analyseert de standpunten van verschillende partijen met betrekking tot cultuur in Europa.  

Waar baseer je je stem op? Hart boven hard! 

Stem met je hart! De Europese verkiezingen bieden de kans om te laten zien wat we belangrijk vinden, waar het ons echt om gaat. Stemmen vóór vrijheid, hoop, rechtvaardigheid, verbinding, solidariteit, een eerlijke en duurzame economie. En tégen aanvallen op de vrije pers, het onderwijs, de kunsten, wetenschap en de ruimte om je mening te uiten. 

Wij onderschrijven het Manifest Hart boven Hard en willen jou vragen dit ook te doen.