Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden is het meest gastvrije theater in Nederland. Dat vinden de leden van de Kunstenbond en ACT, de verenigingen van creatieven en acteurs, die vanmiddag de Roel Oostraprijs uitreikten aan het Friese theater.

Leden van de Kunstenbond en ACT betitelen het theater als een ‘enorm mooi theater, waar een mooie sfeer is en er goed wordt gezorgd voor de spelers’. Ook roemen veel leden ‘de heel gastvrije werknemers’.

De prijs, een bronzen beeld van kunstenaar Helga Kock Am Brink, werd dinsdagmiddag uitgereikt door Kunstenbond-vakgroepbestuurder Frits Lambrechts aan Arthur Oostvogel, directeur van Stadsschouwburg De Harmonie.

Roel Oostra, naamgever van de prijs, was zelf ook aanwezig bij de prijsuitreiking in de stadsschouwburg in Leeuwarden.

De Roel Oostraprijs

De prijs wordt sinds 2014 jaarlijks toegekend en is vernoemd naar directeur Roel Oostra van Schouwburg De Lawei in Drachten, een legende in de omgang met artiesten die bij hem optraden. Het beeld Hermes is in uitvergrote versie te zien in de Engelse Tuin, onderdeel van het Kalheupinkpark te Oldenzaal.

Eerdere winnaars van de Roel Oostraprijs waren: Toneelschuur Haarlem 2014, Theater Rasa 2015, Theater Concordia Enschede 2016, Parktheater Eindhoven 2017

Foto Pepijn ten Kate