‘Verleng de steun aan de culturele en creatieve sector en zorg dat het bij zelfstandigen terecht komt.’ Een korte samenvatting van de motie die door Kamerlid Westerveld (Groen Links) en anderen afgelopen week werd ingediend. Kamerleden, waaronder Ploumen (PvdA), Wassenberg (PvdD), Gündoğan (VOLT) en Kwint (SP) die deze motie medeondertekenden, zien met dat trickle-down niet werkt. Helaas kwam het niet tot een meerderheid.

Ondanks de mooie woorden richting de sector, stemt de coalitie toch tegen. ~ Lisa Westerveld via Twitter

De culturele en creatieve sector is de afgelopen anderhalf jaar buitensporig hard geraakt. Nog steeds kan de sector niet op volle capaciteit opstarten, vooral freelancers en zzp’ers lopen hierdoor werk en inkomen mis. Per 1 oktober zijn de meeste generieke steunmaatregelen gestopt of aangepast. Een herstelplan is er nog niet, daardoor valt er nu een gat.

De Kunstenbond pleit voor de continuering van de steunpakketten zolang de onzekerheid over het coronavirus blijft, en de sector te maken heeft coronamaatregelen. Precies zoals Kamerlid Lisa Westerveld voorstelt moet daarbij volgens de Kunstenbond wel gelden dat steun daadwerkelijk bij freelancers en zzp’ers terecht komt.