Petitie Nederland maakt kunst, kunst maakt Nederland gelanceerd in Internationaal Theater Amsterdam  // De petitie, die minister Engelshoven (D66) vraagt om meer te investeren in de kunstensector, werd in minder dan een dag al meer dan 3000 keer ondertekend // Eric de Vroedt (HNT) hekelt de houding van het Ministerie van OCW ten opzichte van de Kunsten

Na een decennium van bikkelen is voor de kunstensector de grens bereikt en roept ze Minister Engelshoven op om werk te maken van investeren in kunst. Formeel wordt er onder haar bewind weliswaar geïnvesteerd in de sector maar door een aantal slimme verschuivingen (onder meer door de rekening van Fair Pay bij de kunstenaars neer te leggen) wordt de sector toch weer verkleind. De ‘investering’ is dus niet in lijn met de welvaart die Nederland op dit moment heeft en het economische en niet-economische belang dat de sector vertegenwoordigt.

 

Op de Solidariteitsavond in Internationaal Theater Amsterdam spraken verschillende kunstenaars zich voor de kunsten uit. Componiste des Vaderlands Calliope Tsoupaki, Lisanne van Aert, Eric de Vroedt (Het Nationale Toneel) Dunya Khayame en Anne Breure (Kunsten ‘92) lieten van zich horen. Ook waren er optredens van X_YUSUF_BOSS, Rikkert van Huisstede en Theo Hartman. De kunsten werden gevierd maar harde woorden werden niet geschuwd. Eric de Vroedt (Het Nationale Toneel):

 

“De waarheid is: wij staan met lege handen. We hebben geen vrienden in Den Haag. We hebben geen ministerie dat zich werkelijk om ons bekommert. We hebben een minister die – supersympathiek – alle premières afstruint en na afloop met ons op de foto gaat, maar als ‘t erop aankomt, niks voor ons doet.”

 

Om het belang van kunst zichtbaar te maken voor de politiek en samenleving is de petitie ‘Nederland maakt kunst, kunst maakt Nederland’ gelanceerd in bijzijn van Kunsten ‘92, Peter Kwint van de SP en de Kunstenbond. De petitie pleit voor een herwaardering van het bijzondere Nederlandse kunstenveld en werd in een dag meer dan 3000 keer ondertekend. Het publiek wordt verzocht om de petitie massaal te ondertekenen en te verspreiden.

 

De Solidariteitsavond en de petitie Nederland maakt kunst, kunst maakt Nederland zijn een initiatief van Aanvang! een platform van kunstliefhebbers en professionals die pleit voor een gezondere kunstensector. Zij trekken daarin samen op met Kunstenbond, Kunsten ‘92, NAPK en de Creatieve Coalitie.

 

Volgende bijeenkomsten van Aanvang! zullen plaats hebben op Come Together Festival, Festival Cement en tijdens Call it a festival georganiseerd door de Rotterdamse theaters.

Teken hier de petitie

Beeld: Tim Hillige