Uitzichtloze routekaart maakt plaats voor massale sneltest
Concertzalen, theaters, festivals, poppodia, monumenten en musea zijn dicht. Ook al toont onderzoek aan dat de sector veilig is door minutieuze protocollen en strenge handhaving. Blokprogrammering, looproutes, zaalindeling, ventilatie, tijdsloten, aangepast sanitair: werkelijk alles is gedaan om een bezoek veilig te maken. Het publiek snakt naar inspiratie, bezieling en verstrooiing. Artiesten en zzp’ers in de cultuursector staat het water tot boven de lippen, zo blijkt ook uit recent onderzoek onder leden van de Creatieve Coalitie: geen werk, geen inkomen, geen vooruitzicht. Maar de routekaart van het kabinet staat openstelling pas toe als het aantal besmettingen drastisch afneemt.

Gelukkig zijn er binnenkort massaal sneltesten tot onze beschikking. Deze sneltesten zijn een belangrijk instrument om het maatschappelijke leven op gang te brengen en perspectief te bieden in deze tijd van voortdurende lockdown.

Pilot in de cultuursector
In april starten de eerste proeven met sneltesten in de cultuursector. Concerten, voorstellingen, museum- en monumentbezoek zijn vanaf die datum op beperkte schaal mogelijk wanneer van tevoren een steltest wordt afgenomen. In een een-tweetje met het demissionair kabinet heeft de Tweede Kamer dit afdwongen bij het debat op 24 maart 2021 over de ontwikkelingen van het Coronavirus.

In samenwerking met de Taskforce culturele en Creatieve sector, de ministeries van OCW, VWS en de Stichting Open Nederland worden op dit moment op kleine schaal concerten, voorstellingen en activiteiten voorbereid die bedoeld zijn om lessen te leren uit het gebruik van sneltesten in de culturele sector. De pilots zijn verspreid over het gehele land en altijd in de buurt van speciaal hierop toegeruste snelteststraten. Voor de maand april zal in overleg met de rijksoverheid, veiligheidsregio’s en lokale bestuurders een kalender gemaakt worden waarin de planning van pilots bij podia, musea en erfgoedlocaties is opgenomen. Er wordt een wetsvoorstel voorbereid om testbewijzen op grotere schaal in te kunnen zetten.

De cultuursector kan niet wachten om eindelijk weer veilig bezoekers te ontvangen, te spelen, het werk van kunstenaars en artiesten te tonen.