Hieronder vind je het heropeningsplan van het crisiskabinet, globaal en zeer voorwaardelijk. Desalniettemin mag er bijna weer iets.

Highlights: 

Vanaf 26 april gaat het kunstvakonderwijs op HBO en WO niveau weer open.

Vanaf 28 april mag je 2 mensen per dag thuis ontvangen. Voor docenten die les aan huis geven is dit al een flinke upgrade.

Vanaf 11 mei mag er weer binnen cultuurbeoefening plaatsvinden. Lesgeven aan meer dan één persoon tegelijk kan vanaf dan weer, binnen de protocollen die voor kunsteducatie zijn opgesteld. Ook amateurclubs kunnen weer gaan repeteren.

Ook doorstroomlocaties in de openlucht mogen op 11 mei open.

Vanaf 26 mei mogen culturele instellingen en doorstroomlocaties binnen hun deuren weer openen. Dit alles binnen de coronaprotocollen.

De anderhalve meter samenleving is onderdeel van het openingsplan. Voorlopig blijven alle corona protocollen, die voor de laatste lockdown zijn opgesteld per branche, dus ook van kracht.

Elk perspectief is beter dan niets. Daar houden we ons maar aan vast. Maar opluchting en verbijstering wisselen elkaar in een rap tempo af.

Want laten we eerlijk zijn: het duurt nog wel even voor het 11 mei is. 26 mei is al helemaal nog ver weg. Het is aan de hand van besmettingsrisico niet uit te leggen dat heropening detailhandel zo’n grote voorsprong krijgt op culturele instellingen. En ook na 26 mei, als de instellingen de deuren mogen openen, gelden voorlopig de zeer beperkende corona protocollen.

De grote rol die toegangstesten hebben in dit openingsplan baart ons ook zorgen. Sneltetst worden in de pilots door de overheid betaald. Maar wie betaalt straks de rekening? Cultuur moet voor iedereen toegankelijk blijven, ook voor mensen met weinig geld. En de mensen die hard werken om het aanbod te verzorgen kunnen en mogen al helemaal niet voor deze kosten opdraaien.