Het kabinet heeft maatregelen aangekondigd om ‘kleinverbruikers’ tegemoet te komen in de torenhoge energielasten. In eerste instantie wordt een deel van de energierekening betaald, en in 2023 geldt een prijsplafond. Beide maatregelen gelden per aansluiting.  Dat wil zeggen dat zzp’ers die bovenop een energieaansluiting thuis, in hun studio of atelierruimte een aparte aansluiting hebben, zakelijk en privé gebruik van de maatregel gebruik kunnen maken.

november en december 2022: korting op energierekening

Voor november en december ontvangen huishoudens een vaste korting op de energierekening van € 190 per maand. Deze compensatie is voor alle kleinverbruikers hetzelfde en wordt verrekend via de energieleveranciers. Naast huishoudens gaat het om zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en het kleinbedrijf.

vanaf 1 januari 2023: prijsplafond

Per 1 januari 2023 geldt een prijsplafond, een maximale prijs per kWh of kuub voor huishoudens, zzp’ers en bedrijven die gelden als ‘kleinverbuikers’. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1.200 kuub. Voor elektriciteit wordt het maximale tarief verlaagd tot € 0,40 per KWh en het maximale verbruik verhoogd tot 2.900 kWh. Voor het energieverbruik boven het plafond betalen huishoudens en andere kleinverbruikers het tarief zoals opgenomen in het energiecontract. Naar verwachting zal het prijsplafond voor minimaal 100.000 bedrijven (o.a. zzp’ers, maar ook kleinere kantoren of kledingwinkels) een deel van hun gasverbruik compenseren en voor minimaal 250.000 bedrijven in het geval van het prijsplafond voor elektriciteit.

Compensatie cultuursector

Er wordt flink gelobbyd over de compensatie voor de gestegen energielasten in de culturele sector. De compensatie voor zzp is hier een onderdeel van. Het kabinet komt ook met een regeling Tegemoetkoming Energierekening (TEK) voor energie-intensieve MKB-bedrijven. Er wordt nog gesproken over een regeling voor publieke sectoren. Bij de Prinsjesdagdebatten was energielasten het thema, de Tweede Kamer nam verschillende moties aan, ook een om cultuur te compenseren. De Kunstenbond mengt zich met de Taskforce culturele en creatieve sector actief in de energie lobby.  Lees hier de Kamervragen over de gevolgen van de stijgende gasprijzen voor de culturele en creatieve sector van Groen Links en D66.

Daarnaast is de Kunstenbond in gesprek met werkgevers over inflatie compensatie voor werkenden.

De Kunstenbond helpt

Naast de lobby in Den Haag zijn we ook druk bezig met de doorwerking van de energielasten in contracten. Lees bijvoorbeeld hier ons advies over het doorvoeren van inflatie in je zzp-tarief. Ook zien we bijvoorbeeld in huurcontracten en afrekeningen van servicekosten bij ateliers veel stijgingen die oneerlijk zijn of niet te controleren. Loop jij hier ook tegenaan? Neem dan contact op met onze juridische helpdesk.

De Kunstenbond is er ook voor jou! beeld: Guda Koster

De Kunstenbond is er ook voor jou!

Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.

Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.

We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?