Honderd jaar na haar oprichting fuseerde de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) met de Kunstenbond. Adviseur en muzikant rakenDra Smit brengt een enorme ervaring mee.

Sinds afgelopen zomer is de fusie tussen de nieuwe Kunstenbond en de 100 jaar oude muzikanten- en acteursvakbond Ntb een feit. De Kunstenbond heeft daardoor een sterke vakgroep (muziek) erbij gekregen, de nieuwe leden (oud-leden van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond) zijn sindsdien als deel van een veel grotere vakbond zichtbaarder en kunnen politiek en maatschappelijk meer voor hun leden bereiken. Voor de nieuwste editie van de nieuwsbrief van de Kunstenbond sprak ik met rakenDra Smit, die sinds 1993 lid was van de Ntb en vanaf afgelopen zomer als belangenbehartiger muziek en jurist op het kantoor van de Kunstenbond werkt.

Eerste hulp bij opnames

rakenDra heeft bijna 25 jaar als kaderlid van de Ntb veel voor zijn collega’s kunnen betekenen. Zo was hij niet alleen voorzitter van de vakgroep lichte muziek maar achtereenvolgens ook bestuurslid en beleidsmedewerker. Ook werd hij op freelance basis één dag in de week ingehuurd om eerste hulp bij opnames (EHBO) voor Ntb-leden te verstrekken. Een service die de bond in het leven had geroepen om de vele opnames in eigen beheer een succes te laten worden door technische problemen spoedig te verhelpen. Dankzij zijn eigen productiestudio had rakenDra hiervoor de ideale technische achtergrond.

Door zijn werkzaamheden in de muziekproductiewereld was hij daarnaast langzamerhand zeer bevlogen geraakt en had hij een unieke kennis opgebouwd, waarmee hij talloze collega’s ideaal kon adviseren in vragen over contract- en intellectueel eigendomsrecht. Of je nu docent kunsteducatie, muzikant, beatmaker, topline maker, componist, MC, muziekproducer of tekstschrijver bent, voor vragen over je contracten kun je je beter van tevoren door hem goed laten informeren.

Zinnenbedwelmende ervaringen

Ons gesprek kreeg aan het eind nog een mooie wending, toen rakenDra over zijn verleden als basgitarist en toetsenman begon te praten. Hij heeft de hele technische vooruitgang van Atari naar de huidige digitale audio montagesystemen (Digital Audio Workstation = DAW’s) als proTools, Logic en Ableton Live met Launchpad meegemaakt en volgt de innovatieve ontwikkelingen op de voet. Zijn interesse gaat tegenwoordig uit naar 3D-muziek en de mogelijkheden om surround sound bijvoorbeeld met licht te combineren. Als vanzelfsprekend kwamen we daarbij over de ideeën van de russische componist Skrjabin te spreken, die al 100 jaar geleden muziek aan kleuren koppelde voor een de zinnen bedwelmend Gesamtkunstwerk.

Op mijn afsluitende vraag waar hij de Kunstenbond over een jaar zou willen zien, zei rakenDra dat hij hoopt dat de synergie van alle bevlogen leden gauw ertoe zal leiden dat de jonge Kunstenbond uit zal groeien tot een sterke organisatie, die een groeiende bekendheid zal verwerven en alles wat ze voor haar verschillende vakgroepen willen bereiken voor elkaar krijgt.

Tekst Michael Klier
Illustratie Ellen Faber
Foto Christine van Rooijen