Ons bestuurslid Nora Hooijer heeft vanmorgen officieel een handtekening gezet onder de nieuwe richtlijn Kunstenaarshonorarium. Deze richtlijn maakt het mogelijk dat de kunstenaar een vergoeding krijgt bij tentoonstellingen zonder verkoopdoel.

Vanmorgen werd in aanwezigheid van zowel minister Jet Bussemaker (OCW) als Marijke van Hees (voorzitter Raad voor Cultuur) en Mariëtte Hamer (voorzitter Sociaal Economische Raad) de Richtlijn Kunstenaarshonorarium officieel gepresenteerd.

Reglement
Om de toepassing van de richtlijn te stimuleren, stelde het Mondriaan Fonds een reglement op dat voorziet in gedeeltelijke compensatie van instellingen die de richtlijn toepassen. Minister Bussemaker stelt hiervoor 600.000 euro beschikbaar. Op basis van dit reglement kunnen kunstinstellingen een aanvraag indienen voor een bijdrage aan de honorering van beeldend kunstenaars conform de richtlijn. De richtlijn wordt breed gedragen en middels een convenant onderschreven door verschillende organisaties en verenigingen, waarvan de leden op dagelijkse basis te maken hebben met het honorariumvraagstuk.