Na anderhalf jaar van aanpassen en meten, bloeide de culturele en creatieve sector sinds 25 september 2021 heel even op. Weliswaar niet op volle kracht en ook niet tot diep in de nacht, maar er was binnen de wet- en regelgeving weer even iets mogelijk. Men durfde weer te maken, te programmeren en vooruit te kijken.

Afgelopen vrijdag 12 november kwam daar met de aankondiging van een nieuwe gedeeltelijke lockdown van drie weken weer een einde aan. Een nieuw steunpakket is ook onderdeel van de maatregelen, maar het gebrek aan perspectief voor de sector is nijpend.

Behoefte aan perspectief

Diverse steunmaatregelen onderkennen de ongekende klappen die vallen in met name de livesector, maar lossen het grootste probleem waar de sector mee te kampen heeft niet op. De rek is eruit. Mensen zijn moe gestreden, van hetzelfde festival drie keer volledig optuigen en op het laatste moment de stekker eruit trekken. Freelance technici, podiumbouwers en andere specialisten zijn inmiddels werkzaam in andere sectoren. Hospitality personeel is noodgedwongen ontslagen. Met een voortdurend maximum perspectief van drie weken kan de sector niet voortbestaan.

dreun voor Nachtcultuur en festivals

Met name in de nachtcultuur en voor evenementen en festivals komt de lockdown snoeihard aan. Deze deelsectoren hebben het zwaarst te lijden gehad onder de pandemie omdat zij op 13 maart 2020 als eerste dicht moesten en dat tot juni 2021 moesten blijven. Toen het – toen al demissionaire – kabinet de sector in juni 2021 ‘verloste’ met het dansen met jansen concept, leek dat voorbarig omdat de resultaten van de fieldlabs nog niet binnen waren. Wat volgde is geschiedenis. De deuren van clubs sloten na amper twee weken vanwege stijgende besmettingen. Evenementen mochten onder zware beperkingen nog heel even doorgaan, maar kregen niet veel later de strop. De massale opkomst tijdens #UnmuteUs protesten stak een hart onder de riem van de getroffen mensen en organisaties.

oneindige flexibiliteit

Toen het mogelijk werd gemaakt om met het coronatoegangsbewijs grotere bijeenkomsten te organiseren tot middernacht, toen er weer gedanst mocht worden, pasten de poppodia, nachtcultuur, festivals en evenementen zich massaal aan naar de nieuwe omstandigheid.  De eindeloze flexibiliteit en ondernemingszin van de sector werd eens te meer zichtbaar. Nu het kabinet weer van de ene op de andere dag het beleid aanpast,  is het verdriet groot.

gevraagd: steun, visie en perspectief

Het gebrek aan visie in het crisisbeleid van de demissionaire regering maakt veel slachtoffers in onze sector. Aanvullende steun voor de culturele en creatieve sector is hard nodig en ook al aangekondigd. De tweede helft van november wordt in politiek Den Haag gesproken over de verdere steunpakketten. Maar perspectief en budget voor herstel en transitie blijft nog uit.

sector moet steun beter verdelen

Vooral zzp’ers, freelancers en kleine ondernemers in de zwaarst getroffen deelsectoren hebben te weinig toegang tot steunmaatregelen. Kunstenbond en de Creatieve Coalitie doen er alles aan om met de Taskforce te komen tot concrete afspraken over het verdelen van het nieuwe steunpakket. De taskforce heeft inmiddels in haar laatste brief erkent dat de steun zzp’ers en flexwerkers onvoldoende bereikt. Wat nu volgt zijn concrete stappen om dat probleem aan te pakken, voordat het echt te laat is.

Word ook lid van de Kunstenbond!

Kunstenbond is dé vakbond voor iedereen die werkzaam is in de culturele en creatieve sector.

Of je nou zzp’er bent of in loondienst. Autonoom kunstenaar of dienstverlener. Wij komen voor je op!

  • Wij bieden je juridische hulp.
  • Wij behartigen jouw belangen in de politiek.
  • We springen voor jou in de bres bij werk- en opdrachtgevers.
  • Wij sluiten jouw cao af en jij bepaalt mee.
  • Je kunt bij ons terecht met al je vragen over werk en inkomen.
  • Je krijgt korting op heel veel verzekeringen.
  • Je laat bij ons je contracten screenen.
  • Maak gebruik van onze voorbeeldcontracten, subsidiechecklist, incassobrieven, en veel meer.

Samen staan we sterker!