De rijksoverheid, kunstinstellingen en bedrijven, iedereen heeft financiële problemen door de pandemie. Jij waarschijnlijk ook. Wel blijkt er voldoende overheidsgeld om grootschalige testevents op te zetten, er wordt ervoor gekozen om de gages voor optredende artiesten buiten de begroting te houden.

Mensen die gratis optreden op Fieldlabs die de overheid miljoenen kosten. Het zijn dezelfde mensen die al een jaar geen werk en inkomen hebben. Dezelfde mensen die naast het net vissen als het gaat om generieke overheidssteun. In reactie op kamervragen gesteld door Peter Kwint (SP) werd duidelijk dat de(missionair) minister vindt dat het geld voor deze optredens uit de sector moet komen. Er is veel steungeld van het Rijk naar cultuur gegaan. Hoe kan het zo zijn dat er bij doorstart van culturele evenementen toch weer van gratis werk wordt uitgegaan? Zijn instellingen en opdrachtgevers zo onredelijk? Komen de mensen niet voldoende voor zichzelf op?

Kunstenbondlid Maurits Fondse schreef een openbrief om dit breder onder de aandacht te brengen. Dit werd opgepakt door o.a. de Volkskrant.

EERLIJKE BETALING BEGINT BIJ JEZELF

Fair practice, fair pay, fair chain, fair share. Dat hebben als hele sector afgesproken, aan freelancers de taak om deze afspraak zelf aan te kaarten bij onderhandelingen met opdrachtgevers. Natuurlijk wil iedereen eerlijk betaald worden voor verzet werk. Maar empathie en bescheidenheid zitten zzp’ers vaak in de weg van het bedingen van een eerlijk honorarium. Structurele onderbetaling gaat niet alleen van bovenaf veranderen. Je moet voor jezelf opkomen en durven vragen. Op onze pagina Bepaal de waarde van jouw werk vind je verschillende tools om goed beslagen ten ijs te komen in onderhandelingen.

NIET BETALEN = UNFAIR PRACTICE

Kunstenbond helpt je een handje richting eerlijke betaling. Dat doen we met tools om een fatsoenlijk tarief te bepalen en met acties richting de sector om de noodzaak tot fair pay aan de kaak te stellen. We houden ondertussen een oogje in het zijl: waar gaat het goed en waar het gaat goed mis?

Als jij je hard hebt gemaakt voor een eerlijk betaling, maar van een koude kermis thuiskwam, laat je ons dat dan weten? Ons meldpunt unfair practice is weer open.