Kunstenbond ondersteunt de oproep van de nachtburgemeesters. Om de crisis in de nachtcultuur te lijf te gaan, is het essentieel dat er ‘overdag’ meer begrip en steun komt voor de nachtcultuur. Dat gezaghebbenden uit de nachtcultuur van zich laten horen, is daarvoor een belangrijke stap.

geen enkel perspectief

Sinds maart 2020 zijn de deuren van de nachtcultuur vanwege coronamaatregelen gesloten, na het terugdraaien van de kortstondige versoepelingen is er wederom geen enkel zicht op heropening. In veel andere culturele beroepspraktijken werd in crisistijd met protocollen een tijdelijke, enigszins werkbare situatie gecreëerd. De nachtcultuur kreeg die kans echter niet. De nachtcultuur reageerde in eerste instantie vooral gelaten. De van nature progressieve sector zat niet stil, maar binnen de coronamaatregelen was er van meet af aan vrijwel geen ruimte voor nachtcultuur. Begin juni 2020 sprak 3voor12 over nieuwe initiatieven met enkele gezichten uit de Amsterdamse nacht, kijk het hier.

Kabinet negeert resultaten Fieldlab

Uitzichtloosheid duurde voort tot er een fieldlab werd georganiseerd in club Shelter. Het event sloot de reeks fieldlab-experimenten af, die het kabinet meer duidelijkheid moest geven over veilige heropening van het culturele en maatschappelijke leven. Toen het kabinet aankondigde eind juni alle maatregelen los te laten, zijn de resultaten van dit fieldlab hierin niet meegenomen. Nachtcultuur wordt hiermee dubbel geraakt: mensen werden aan onverantwoorde, voorkombare risico’s blootgesteld en krijgen vervolgens de beschuldigende vinger toegewezen.

Nachtburgemeesters: Gecontroleerde heropening mogelijk

Met een protocol bestaande uit adviezen van het OMT en de resultaten van het fieldlab, is gecontroleerde heropening van het nachtleven veilig mogelijk. Zo stelt Dutch Nighttime Alliance in het uit vijf punten bestaande statement (zie afbeeldingen) dat de verenigde nachtburgemeesters deze week uitbrachten en dat werd begeleid door dit persbericht. De oproep voor heropening onderstreept ook het belang van een betere organisatie van Testen voor toegang en benadrukt de gezondheid van de mensen die werkzaam zijn in de sector voorop te stellen.

NB: tekst gaat verder onder het statement

noodzaak van Nachtcultuur

In enkele grote gemeenten is er inmiddels aandacht voor de belangrijke plek die nachtcultuur heeft in onze samenleving. Eind vorig jaar verscheen bijvoorbeeld dit opiniestuk van cultuurwethouders uit Amsterdam, Utrecht en Rotterdam. In onder meer die steden is de gemeente actief bezig met de behoefte van de sector onderzoeken, waar hopelijk maatwerk uit volgt.

Uit het gemak waarmee de sector in het kabinetsbeleid aan de kant wordt geschoven, blijkt dat de noodzaak voor een veilige plek voor nachtcultuur in politiek Den Haag niet bepaald is ingedaald.

Wat zich in de nacht afspeelt, blijft dan ook vaak verstopt voor de mensen die zich er niet in begeven.