In de Volkskrant gaat Mirjam Moll, directeur van de Museumvereniging, in op de precaire situatie van musea nu die gesloten moeten blijven wegens het corona-virus.

Onbetwist een zeer moeilijke periode. Maar de financiële noodsteun van de minister van cultuur gaat Moll niet ver genoeg.

Zij zou het ‘een mooi gebaar van de minister vinden als ze de invoering van de fair practice code uitstelt’. Die fair practice code is een richtlijn voor een betere betaling in de cultuursector. En zo blijft dankzij de Museumvereniging structurele onderbetaling van al die werkenden in de sector in stand.

Uiteindelijk is er altijd wel een reden om hen niet fatsoenlijk te betalen. ‘Dan kunnen we minder produceren. Dan worden de kaartjes duurder. Dan hebben minder mensen werk.’ Werkgevers kijken glazig om zich heen, willen de rekening niet betalen en wachten tot iemand anders om het bonnetje vraagt.

Daar is de maker, de werkende, de zzp’er, die de kosten dan maar op zich neemt. En zo zijn ‘deze zware tijden’ voor sommigen toch net iets zwaarder dan voor anderen. Het zou de Museumvereniging en andere vertegenwoordigers van werkgevers in de cultuur sieren als zij alles op alles zetten, geholpen door de steunmaatregelen van de overheid, om in deze zware tijden te zorgen voor hun mensen.

En niet te morrelen aan wat ‘fair practice’ in gewone mensentaal heet: een fatsoenlijk inkomen. In de taskforce voor het noodfonds die vanaf vandaag operationeel is, werkt de Kunstenbond aan garanties voor werkenden in de sector, samen met de Creatieve Coalitie, een samenwerking van 27 beroepsverenigingen in de culturele en creatieve industrie. Daarom vragen wij iedereen om zijn krokodillentranen thuis te laten en mee te helpen aan zekerheid voor alle werkenden en instellingen in de cultuur.

Anne-Marie Harmsen, directeur Kunstenbond

 

bericht museum vereniging

De Museumvereniging betreurt het dat in deze moeilijke tijden een discussie over de Fair Practice Code is ontstaan. We benadrukken dat wij als Museumvereniging het principe van de Fair Practice Code onverminderd van belang vinden. Aan de totstandkoming van de code is hard gewerkt door de sector en voor alle werkenden in de sector is eerlijke beloning essentieel. De sector heeft het op dit moment zeer zwaar te verduren, zelfs met de steunmaatregelen. Zonder extra middelen bovenop het steunpakket is het voor de sector nu simpelweg niet mogelijk de code toe te passen, en is er gegronde vrees dat verplichte toepassing tot minder publieksactiviteiten, minder inkomsten en minder werkgelegenheid zal leiden. Laten we zeker in deze zware tijden, die neerwaartse spiraal zien te voorkomen want de praktijk leert dat een opwaartse beweging dan niet eenvoudig zal zijn. We blijven groot voorstander van invoering van de Fair Practice Code, want we waarderen alle werkenden in het museumveld en de culturele en creatieve sector in den brede!
#museumvereniging #museum #fairpracticecode

bron: facebook