De deadline van de Kunst Klaagt Aan verstrijkt deze week. De Kunstenbond geeft gehoor aan het verzoek van de ministeries van OCW, VWS en SZW om enkele weken langer aan een gezamenlijke reactie op de aansprakelijkstelling te werken. Ondertussen bereidt de Kunstenbond de dagvaarding verder voor. Als er in de inhoudelijke reactie van de ministeries, die de tweede helft van augustus komt, geen aansprakelijkheid wordt aanvaard voor de onevenredige schade van zzp’ers in de culturele en creatieve sector, volgt rechtsgang.

De Kunstenbond sommeerde op 5 juli 2022 de Staat tot compensatie van zzp’ers in de cultuursector die onevenredig zijn getroffen door coronamaatregelen en daar nauwelijks voor gecompenseerd zijn. In de aansprakelijkstelling die namens de Kunstenbond en 9 leden die optreden als mede-eisers werd ingediend, stelt de vakbond dat wanneer de Staat verzaakt met een compensatievoorstel te komen, een rechtszaak dreigt.   

De deadline van de sommatie verstrijkt begin augustus. In een eerste bondige reactie op de sommatie hebben de verschillende geadresseerde ministeries om enkele weken extra tijd gevraagd om tot een gezamenlijke inhoudelijke reactie te komen. Gezien de vakantieperiode en de lijvigheid van de sommatie was het geen grote verassing dat er meer tijd nodig was. De Kunstenbond heeft in overleg met onze advocaten en de mede-eisers besloten om de Staat tot de tweede helft van augustus de tijd te geven een gezamenlijke inhoudelijke reactie te formuleren. Daarnaast is de Kunstenbond uitgenodigd om in gesprek te gaan met het ministerie van OCW, dat vindt eind augustus plaats.  

Ondertussen bereiden wij de dagvaarding verder voor. Als de staat de aansprakelijkheid niet aanvaardt, gaan wij door met de rechtszaak.   

We verwachten begin september meer nieuws te hebben over de vervolgstappen.  

Tot die tijd helpt het de zaak als getroffen zzp’ers zich blijven melden via www.kunstklaagtaan.nl en de schadeteller verder oploopt tot een bedrag dat de werkelijke schade van de zzp’ers in de sector representeert.   

"In 1 klap alle inkomsten en opdrachten voor de toekomst kwijt. Langzamerhand komen de opdrachten weer, maar de schulden zijn enorm en schuldsanering lijkt de enige optie. Tozo was niet genoeg. Ik heb sinds mijn afstuderen altijd kunnen leven m'n vak, heb nooit m'n hand hoeven ophouden. Toch word ik nu slecht behandeld door de gemeente omdat ik hulp nodig heb."
"Het orkest waar ik in dienst was, werd in 2004 een 'kaartenbak-orkest'. Sindsdien werk ik er als zzp-er. Toen alle concerten door corona niet doorgingen, had ik geen inkomsten meer. En ook dit jaar zijn er nauwelijks nieuwe producties. "
"Geplande concerten van mijzelf en mijn partner konden door coronamaatregelen niet door gaan. We werden niet gecompenseerd en waren als gezin de hele coronaperiode afhankelijk van mijn beperkte inkomen uit online pianolessen."

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Kunstenbond

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.