Koning Willem Alexander spreekt met mooie woorden over cultuur in de Troonrede. Een ‘bruisende en voor iedereen toegankelijke culturele en creatieve sector’ is ‘onmisbaar’ voor ‘de kwaliteit van onze samenleving’. Hulde.
Dan de miljoenennota en de cultuurbegroting die, net zoals de Troonrede, op Prinsjesdag gepresenteerd worden. Verbetering van de arbeidsmarkt en de beloning van werknemers en zzp’ers staat hoog op de politieke agenda en zo ook op de cultuurbegroting. Voor 2023 trekt staatssecretaris Uslu (cultuur en media) hier 38,6 miljoen euro voor uit, en vanaf 2025 wordt dat 66 miljoen euro.
De Kunstenbond vindt het terecht en noodzakelijk dat de staatssecretaris extra middelen voor verbetering van de arbeidsmarkt uittrekt. Maar van de Kunstenbond mag de keuze nog scherper: wat ons betreft is er een hele heldere prioriteit in de sector: fair pay.
Extra geld moet ten goede komen aan een eerlijke betaling van de mensen die erin werken. Het zit in de uitwerking van de nu nog globale cultuurbegroting. De Kunstenbond wil dat het extra geld volgens de volgende drie punten wordt besteed.
1: Fair pay! geen sociaal akkoord, geen geld
Bestedingen aan de arbeidsmarkt worden afgesproken tussen sociale partners (werk-/opdrachtgeverskoepels, de Kunstenbond en andere vakbonden met fair pay als uitgangspunt. Opdracht van het Rijk: dwing afspraken af: geen sociaal akkoord, geen geld.
2: Lokale cultuurimpuls voor kunsteducatie en participatie
Extra geld voor bibliotheken moet ook bestemd zijn voor kunsteducatie en participatie. Meedoen, leren en ontwikkelen is zo belangrijk. De jeugd heeft de toekomst. De impuls van 15 miljoen euro voor cultuureducatie en cultuurparticipatie kan met de woorden van de koning in het achterhoofd verder omhoog. Voor een lokale cultuurimpuls, gematcht door gemeenten.
3: inflatie Compensatie voor lonen en honoraria
Bovenstaande arbeidsmarktverbeteringen staan los van de bij inflatie behorende stijgende kosten in de culturele en creatieve sector. Die moeten gecompenseerd worden, met de afspraak dat dit zich vertaalt in inflatiecorrectie op de lonen en honoraria van werkenden.
Nieuws Bekijk al ons nieuws
De Kunstenbond is er ook voor jou!
Of je nu danser, componist, ontwerper, beeldhouwer, lichttechnicus, productieleider, acteur, kunstdocent, muzikant, fotograaf, animator bent of ander werk doet in een culturele organisatie. De Kunstenbond is er voor alle werkenden, zzp en in loondienst, in de culturele en creatieve sector in Nederland.
Met de passie zit het wel goed, maar hoe zit het met de poen? Een eerlijk inkomen, eerlijke afspraken, meer zekerheid en een veilige werkvloer voor alle werkenden, dat klinkt logisch maar is helaas niet de realiteit. Dat moet anders. De Kunstenbond maakt zich hier elke dag weer hard voor.
We springen in de bres voor onze leden, we sluiten collectieve afspraken voor werknemers en staan samen sterk als zzp’ers in de sector. Leden kunnen bij ons terecht met vragen over contracten, werk en inkomen. We bieden korting op verzekeringen en ontwikkelen tools en organiseren bijeenkomsten die aansluiten bij de culturele beroepspraktijk. Word jij ook lid?