Geschreven door Michael Klier 

Het is tijd voor eerlijke tarieven. Maar we moeten er zelf moeite voor doen. Zelfbewust optreden en uitleggen waar het om gaat.

Voor iedereen die hiermee worstelt zoals ik, zou de onderstaande appwisseling over mijn uurtarief van afgelopen week als inspiratie kunnen dienen:

Beste N, ik heb er een naar gevoel aan overgehouden dat je mijn lessen duur vond. Ik vind dat namelijk helemaal niet. Volgens de tariefchecker van de Kunstenbond is dat voor mijn opleiding en ervaring en als ik met al mijn kosten rekening houdt een normale prijs. Maar ik denk dat veel mensen zo denken als jij.

N: “Oh jee Michael, dat vind ik echt heel vervelend. Mijn vraag kwam voort uit onwetendheid over de nieuwe gedachten over de tarieven. En met jouw uitleg ging ik helemaal mee, zoals je gemerkt hebt. Het is inderdaad nodig dat muzieklessen beter betaald gaan worden.

Ik hoop dat dit nu niet tussen ons in blijft staan. Ik heb de lessen als  prettig, zeer inspirerend en instructief ervaren. En inderdaad: dat mag wat kosten.”  

Het maakt me gewoon verdrietig om te zien dat zelfs een muziekminnaar als jij zo weinig weet van de slechte betalingen in de kunsten. Vroeger was dit met subsidies nog te doen, maar er zijn in de afgelopen jaren zoveel banen en zo veel subsidies verdwenen, dat er nog maar enkele orkesten en muziekscholen over zijn.

N: “Ja, je hebt gelijk. Het is een vreselijke ontwikkeling. Daar maak ik me ook al jaren zorgen over. Maar op het niveau van de betaling van de lesgelden had ik me dit nog niet gerealiseerd.”

NB van een collega: “Waarom moet jij als muzikant je wel verantwoorden waar je tarief vandaan komt en een loodgieter of ander beroep niet? Raar eigenlijk dat wij onze klanten bewust moeten laten worden van waar ons werk uit bestaat.”

Hoe dan ook is het goed die bewustwording aan te wakkeren om zo meer begrip te krijgen als kunstenaar. Hopelijk wordt het een keer vanzelfsprekend (denk het niet haha!)