Op zondag 6 oktober gaan we tijdens de Kunstenbond Meet-up in De LiK in Utrecht samen in gesprek over sociale veiligheid en het bestrijden van grensoverschrijdend gedrag in de culturele en creatieve sector.
Onthullingen over sociale onveiligheid in de cultuursector komen steeds minder als een verrassing. Een greep uit het nieuws van de afgelopen tijd: misbruik in de danswereld, pesterijen in het theater en grensoverschrijdend gedrag op kunstacademies. Dat er een probleem is wordt inmiddels wel erkend, maar hoe kunnen we verandering teweegbrengen? En wat zou de rol van de vakbond hierin kunnen zijn? Ervaringsdeskundigen, juristen en andere experts betrekken je deze middag bij dit belangrijke thema.
De Meet-up bestaat uit een spoken word performance door Lin An Phoa, een keynote speech door Marjan Olfers (hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale veiligheid), een panelgesprek met onder andere Mette Raaphorst (adviespunt Mores), Fatma Genç (actrice en programmamaker), Jean-Louis Veenstra (advocaat bij de Kunstenbond die regelmatig adviseert in kwesties rond grensoverschrijdend gedrag) en de korte voorstelling VLOED. Ook is er een fotostudio op locatie, waar fotograaf Wouter le Duc kosteloos een professionele portretfoto van je kan maken. We sluiten af met een borrel, waar je de tijd hebt om met elkaar na te praten. (Nog) geen lid? Je bent van harte welkom.
Dezelfde dag vinden voor leden van de Kunstenbond de algemene ledenvergaderingen (ALV’s) plaats.
Let op: In verband met de Singelloop in Utrecht is de locatie op 6 oktober wat minder makkelijk bereikbaar dan je gewend bent. Lees daarom ons reisadvies onderaan deze pagina goed door.
Meet-up
Wanneer: zondag 6 oktober 2024
Locatie: De LiK, Wolvenplein 27, 3512 CK Utrecht
Tijdschema
12:00-13:00 uur | Inloop met lunch en fotostudio (besloten voor leden)
13:00-15:00 uur | Algemene ledenvergadering (besloten voor leden)
15:00-15:15 uur | Pauze
15:15-17:00 uur | Meet-up over sociale veiligheid
17:00-18:00 uur | Borrel en fotostudio
Aanmelden
Je kunt je via deze link aanmelden voor de Meet-up met borrel, de algemene ledenvergadering (besloten voor leden) of een combinatie van beide. Deelname aan de ALV is gratis; aanmelding voor de Meet-up kost €5,- waarbij je op locatie gratis hapjes en drankjes krijgt.
Programma
Keynote: Marjan Olfers, hoogleraar en onderzoeker op het gebied van sociale veiligheid
Panel: Mette Raaphorst, directeur meldpunt Mores; Fatma Genç, actrice; Jean-Louis Veenstra, advocaat Kunstenbond
Moderatie: Nadine Ridder, adviseur diversiteit & inclusie
Voorstelling: VLOED door Sanne van Dijk
Spoken word performance: Lin An Phoa
Fotostudio: Wouter le Duc
Over het programma
Keynote: Marjan Olfers
Marjan Olfers is hoogleraar sport en recht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast is ze mede-oprichter van onderzoeks- en adviesbureau Verinorm. Verinorm is gespecialiseerd in sociale veiligheidsvraagstukken en deed eerder onderzoeken naar misstanden in de danswereld en bij Internationaal Theater Amsterdam. Ook loopt er nog een onderzoek bij de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).
Panel: Mette Raaphorst
Mette Raaphorst vormt sinds maart 2024 samen met Philip Montnor de directie van Mores, het steun- en adviespunt bij grensoverschrijdend gedrag voor de culturele, creatieve en mediasector. Mores biedt een vangnet van vertrouwenspersonen voor iedereen in de sector die niet bij een vertrouwenspersoon in de eigen organisatie terecht kan of wil. Organisaties kunnen bij Mores terecht met vragen over preventie, het ontwikkelen van beleid om een veilige werkomgeving te borgen en het inrichten van (in)formele routes voor als het desondanks misgaat.
Panel: Fatma Genç
Actrice en programmamaker Fatma Genç kun je kennen van de televisieserie Spangas of, recenter, Het jaar van Fortuyn. In 2023 is zij gevraagd om mee te denken over het openbreken van het maatschappelijk gesprek over seksueel grensoverschrijdend gedrag door regeringscommissaris Mariëtte Hamer. Hierover zei ze: “Het heeft me verbaasd hoe waardevol het is geweest om me uit te spreken over mijn ervaringen. Ik vond direct verbinding. Het erkennen van die collectieve ervaring heeft me gesterkt mijn verhaal in te zetten om het bewustzijn te vergroten.”
Panel: Jean-Louis Veenstra
Jean-Louis Veenstra werkt al meer dan 20 jaar als jurist in de creatieve en culturele sector. Hij startte zijn carrière bij de FNV KIEM, de voorloper van de Kunstenbond, en heeft daarna onder meer bij de publiek omroep en verschillende musea gewerkt. Daarnaast heeft hij lange tijd werknemers en zzp’ers in de creatieve en culturele sector bijgestaan. Sinds 7 jaar werkt hij als advocaat bij de Kunstenbond, waarbij hij regelmatig adviseert in kwesties rond grensoverschrijdend gedrag.
Moderator: Nadine Ridder
De gesprekken worden gemodereerd door Nadine Ridder. Met haar opiniestukken in toonaangevende kranten waaronder het NRC Handelsblad, Het Parool, De Volkskrant, en bij platforms zoals Oneworld en Lilith Magazine, heeft Nadine een actieve rol in het bevorderen van gelijkwaardigheid en rechtvaardigheid in het publieke debat.
Spoken word: Lin An Phoa
Lin An Phoa is dichter, performer en moderator. Ze schrijft met een kritische, hoopvolle pen. Haar werk verkent thema’s rondom gemeenschap, machtsverhoudingen, vrouw-zijn, self care-cultuur en de verwachtingen van de systemen waarin we leven. Haar poëzie is een uitnodiging tot verbinding, verzachting en verandering. Lin An is onder andere werkzaam bij spoken word-platform Poetry Circle en is maker bij Wintertuin.
Voorstelling: VLOED
Sanne van Dijk onderzoekt in de voorstelling VLOED met humor en kwetsbaarheid thema’s als grenzen en (ontluikende) seksualiteit. Waarom is het soms zo lastig om je uit te spreken? Om tegen de stroom in te zwemmen? VLOED is een boeiende mix van verhalen en poppenspel, gespeeld vanuit een badkuip; een tragikomische en nietsverhullende verkenning van de onderstromen van het leven.
Fotostudio op locatie
Fotograaf Wouter le Duc is van 12:00-13:00 uur en van 17:00-18:00 uur aanwezig met een tijdelijke fotostudio. Je kunt daar kosteloos een professionele portretfoto van jezelf laten maken.
locatie en bereikbaarheid
De ALV en de Meet-up vinden plaats in De LiK, op Wolvenplein 27 in Utrecht. We raden aan om met openbaar vervoer (of indien mogelijk de fiets) te komen.
Op 6 oktober vindt ook het hardloopevenement de Singelloop plaats in Utrecht, waarbij een deel van het centrum is afgezet. Hierdoor is het op de heenweg niet mogelijk om De LiK via de binnenstad van Utrecht te bereiken. Lees hier meer over de bereikbaarheid van de stad tijdens de Singelloop; op deze kaart zie je welk gebied toegankelijk is.
Ook zijn er diverse werkzaamheden op het spoor. Kijk voor de meest actuele informatie op www.ns.nl
Openbaar vervoer/fiets/lopend
Kom je met de fiets of lopend vanaf Utrecht Centraal? Dan kun je het beste een kleine omweg nemen, zodat je niet binnen het afgezette gebied rondom de Singel komt. Je kunt dan de oversteekplek bij de Wittevrouwenbrug gebruiken om bij De LiK te komen. Met de fiets ben je er vanaf Utrecht Centraal in een kwartier, lopend doe je er ongeveer een halfuur over. Na afloop van de borrel zou de hele binnenstad weer bereikbaar moeten zijn.
Parkeren
Parkeren op het terrein van De LiK is niet mogelijk. Op de website van De Lik vind je informatie over de verschillende parkeergarages in de buurt. Vanwege het evenement in de stad is er mogelijk beperkt plaats in deze parkeergarages.