Nu de coronamaatregelen langzaam versoepelen en het kabinetsbeleid coronabewijzen als onderdeel van het dagelijks leven heeft ingevoerd, worden veel professionals in de culturele en creatieve sector geconfronteerd met deze nieuwe realiteit op de werkvloer.

Kunstenbond krijgt veel vragen over de rechten en plichten van werknemers en zzp’ers op het gebied van coronachecks.

ben ik mijn werk-of opdrachtgever verplicht een coronabewijs te overhandigen?

Je werkgever mag jou niet zomaar vragen of je gevaccineerd bent en in beginsel kun je als werknemer niet verplicht worden om een vaccinatiebewijs te overleggen. Dit is onder meer in strijd met jouw grondrechten.

Indien je zzp’er bent ligt de situatie net weer anders.

Bel de kunstenbond als je ongewenst wel in deze situatie belandt

Wat moet je doen als jouw werk- of opdrachtgever je wel verplicht om een coronabewijs te overleggen? Daarop kunnen we helaas geen algemeen antwoord geven.

Elke situatie is anders en het wettelijk kader is complex en niet altijd eenduidig. Kunstenbond adviseert leden om elke vraag op dit gebied direct aan een van onze advocaten of juristen voor te leggen. Zij zijn in staat om op elke vraag een genuanceerd en – waar mogelijk – op de persoon toegesneden antwoord te geven.

Op werkdagen is onze juridische afdeling bereikbaar tussen 13.00 en 17.00 uur op 020-2108052. Je kunt je vraag ook altijd sturen naar juridischadvies@legal.kunstenbond.nl

Word ook lid van de Kunstenbond!

  • Samen staan we sterk
  • We behartigen jouw belangen
  • We zorgen voor een goede cao
  • We bieden je rechtsbijstand
  • Antwoord op al je vragen