De subsidieregeling Nationaal Podiumplan is opgezet om kleinschalige live-optredens mogelijk te maken door een deel van de gages van de optredende musici te dekken.
In juni werd bekend dat het tot dan toe volledig beschikbare budget van ruim 1,1 miljoen euro reeds was uitgekeerd aan muzikanten. Door het succes van de regeling was er geen budget beschikbaar meer voor het kwartaal 3. Voor het vierde kwartaal ging het loket open op 1 augustus 2023. Een dag later werd het loket alweer gesloten wegens een stormloop aan aanvragen.
Vooraf was gemeld aan de deelnemers er snel bij te zijn in verband met een beperkt budget. Om 17:00 uur op 2 augustus is het loket formeel gesloten, aangezien alle beschikbare gelden voor dat kwartaal zijn toebedeeld aan aangemelde concerten. In twee dagen tijd is een bedrag van €180.000,- verdeeld onder 345 shows binnen de genres pop, klassiek, hedendaags, jazz en wereldmuziek.
Het bestuur van Stichting Nationaal Podiumplan spreekt ondanks de snelle sluiting van het loket van een succes. ‘Het Nationaal Podiumplan heeft overduidelijk aangetoond dat het voorziet in een behoefte bij musici, podia en publiek. De landelijke politiek zou er goed aan doen het initiatief duurzaam financieel te ondersteunen als instrument om makers direct te bereiken en te stimuleren zelf voor concerten en werkgelegenheid te zorgen.’
Voor het Nationaal Podiumplan is op dit moment geen structurele financiering vanuit de overheid. De Kunstenbond maakt zich hard voor de continuering van het Nationaal Podiumplan, zodat ook in de toekomst livemuziek gemaakt wordt door eerlijk betaalde musici. In gesprek met de overheid en andere partijen zet de Kunstenbond zich in voor het realiseren van structurele financiering voor het Nationaal Podiumplan.

5 redenen om lid te worden

1.Hoe groter, hoe meer impact

In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Maar samen kunnen we ons hard maken voor een sterkere creatieve sector. Met een eerlijk inkomen voor alle werkenden, zzp en loondienst.

2.Samen behartigen we je belang beter

We praten met werkgevers, opdrachtgevers en overheden over structurele oplossingen, lokaal en in de politiek. Zo komen we na een lobby van jaren eindelijk dichterbij minimumtarieven voor zzp’ers.

3.We zorgen voor collectieve afspraken

Goede collectieve afspraken zijn, zeker als je in de culturele en creatieve sector werkt. Dat is elke keer weer maatwerk: voor een danser is een omscholingsregeling belangrijk, voor een muzikant een instrumentenverzekering. We sluiten collectieve arbeidsovereenkomsten met werkgevers.

4.We bieden je JURIDISCHE HULP als dat nodig is

Maakt iemand inbreuk op je auteursrecht? Ben je in een arbeidsconflict terechtgekomen? We hebben juristen in dienst die gespecialiseerd zijn in alle juridische aspecten van het creatieve vak. Zij begeleiden je met raad en daad, zodat je er niet alleen voor staat.

5.We geven je antwoord op al je vragen

Soms loop je tegen vragen aan waar je het antwoord niet meteen op weet. Wij helpen je op weg met praktische tools, een juridische helpdesk en een ploeg door de wol geverfde belangenbehartigers en juristen die met je meedenken.