Dit weekend in de Volkskrant: er heerste een ernstige angstcultuur bij kijkcijferkanon De Wereld Draait Door. De gezondheid van tientallen medewerkers sneuvelde er. Tijdens de hoogtijdagen van het programma vergoelijkten leidinggevenden de onveilige werkcultuur door het programma te vergelijken met topsport.
Het is een riedeltje dat we vaker zien bij succesnummers in kunst, cultuur en media: wie de hoge druk niet aan kan, is simpelweg niet geschikt. Blijkbaar vinden we het in onze sector acceptabel om over lijken te gaan voor het gewenste resultaat.
Als het aan de Kunstenbond ligt komt er een cultuuromslag. De gezondheid en eerlijke behandeling van werkenden zou op de eerste plaats moeten staan. Het zou niet normaal moeten zijn om werknemers met burn-out te beschouwen als acceptabele ‘collateral damage’.
Zo’n cultuuromslag kan alleen plaatsvinden als we eerlijke contracten en meer zekerheid voor werkenden tot harde voorwaarde maken. Onzekerheid maakt namelijk kwetsbaar voor grensoverschrijdend gedrag – of het nou seksueel is of van andere aard, zoals bij DWDD. Over het verband tussen grensoverschrijdend gedrag en een onzekere arbeidspositie publiceerde de Raad voor Cultuur deze zomer het rapport ‘over de grens’, waarvan we de conclusies niet genoeg kunnen onderstrepen.
Wat je als werkende – of je nou zzp’er bent of in loondienst – zelf kunt doen? Meld grensoverschrijdend gedrag, van welke aard dan ook. Dat kan bijvoorbeeld bij https://mores.online/. Ben je lid van de Kunstenbond en voel je je niet veilig in jouw werkomgeving? Dan zijn wij er voor je. Bel of mail met onze juridische helpdesk via 020-2108052 of juridischadvies@legal.kunstenbond.nl.
Lees ook: Eerlijke betaling ten grondslag aan bestrijding grensoverschrijdend gedrag